Сьогодні Патріарх Московський і всієї Русі Кирило очолить дводенне засідання Священного Синоду в Москві, повідомляє РІА Новини.

Останнє в цьому році засідання пройде в закритому для преси режимі, і його порядок, за традицією, не розголошується.

В останні роки Синод регулярно приймає рішення про розукрупнення великих єпархій і створення нових митрополій за територіальним принципом. Дроблення великих єпархій на кілька невеликих спрямоване на те, «щоб правлячі архієреї були ближчими до парафіяльного життя, духовенства і народу», відзначив раніше Патріарх Кирил.

Відео дня

Згідно зі статутом РПЦ, вищими органами церковної влади та управління є Помісний Собор, Архієрейський Собор і Священний Синод на чолі з Патріархом.

Засідання Синоду скликаються патріархом (або місцеблюстителем) кілька разів на рік. Синод складається з голови – Патріарха (або місцеблюстителя), семи постійних і п`яти тимчасових членів.

Постійними членами Синоду є п`ять архієреїв по кафедрі: митрополити Київський і всієї України – Володимир, Санкт-Петербурзький і Ладозький – Володимир, Крутицький і Коломенський – Ювеналій, Мінський і Слуцький – Філарет, Кишинівський і всієї Молдови – Володимир. Ще два ієрархи є постійними членами Синоду за посадою: керуючий справами Московської патріархії – митрополит Саранський і Мордовський Варсонофій і голова Відділу зовнішніх церковних зв`язків Московського патріархату – митрополит Волоколамський Іларіон.

За статутом, «справи у Священному Синоді вирішуються загальною згодою всіх членів, що беруть участь у засіданні, або більшістю голосів», «при рівності голосів голос голови є вирішальним».