Протодиякон Андрій Кураєв заявив у своєму блозі, що відхід від прямого слова «клянуся» у військовій присязі «не можна не вітати», повідомляє Православ`я і світ.

«Є слова Христа: «Прежде же всего, братия мои, не клянитесь ни небом, ни землею, и никакою другою клятвою, но да будет у вас: «да, да» и «нет, нет», дабы вам не подпасть осуждению… А Я говорю вам: не клянись вовсе». Ці слова цілком буквально і без винятків розумілися в давнину», – підкреслив протодиякон.

Він зазначив, що християнським державам Церква запропонувала чимало шляхів для поєднання цієї євангельської заборони з практикою всіляких декларуючих зобов`язань і клятв.

Відео дня

На закінчення він навів приклад ставленницької присяги.

Священнослужитель розповів, що коли людина бажає прийняти священний сан, то вона також декларує певні зобов`язання.

«Крім цього, у Москві зараз ставленик повинен написати пряме письмове звернення до Святійшого Патріарха Московського Кирила: «Ваша Святосте, Святійший Владико! Хочу запевнити Вашу Святість, що в разі прийняття мною сану я до кінця своїх днів збережу вірність Вам».

Протодиякон Андрій Кураєв зазначає, що в цьому випадку духовно-тактовно обійшли слово «клянусь».

Днями Громадська палата запропонувала Міноборони, Держдумі та адміністрації президента замінити в тексті військової присяги слово «клянусь» на «обіцяю» з урахуванням релігійних поглядів військовослужбовців.