Православна Церква відзначає пам`ять преподобного Даниїла Стовпника.

Преподобний Даниїл Стовпник народився в селі Віфара, поблизу міста Самосати в Месопотамії. Мати його Mapфа довго була безплідною і в молитвах дала обітницю, якщо народиться дитина, присвятити її Господу. Молитва була почута, і Марфа незабаром народила сина, який до 5 років ріс без імені. Батьки хлопчика хотіли, щоб народжений за благоволінням Божим також від Бога отримав би і ім`я. Вони привели сина в монастир, розташований поблизу, і звернулися до ігумена. Ігумен звелів подати одну з богослужбових книг і, навмання розгорнувши її, знайшов у ній слова пророка Даниїла. Так отрок отримав ім`я. Батьки просили, щоб хлопчик залишився в монастирі, але ігумен не прийняв його, оскільки той був ще дуже малий. У 12 років юнак сам пішов з дому в монастир.

Батьки зраділи, коли дізналися, де перебуває син, і прийшли в монастир. Побачивши, що він іще ходить у мирському одязі, вони ублагали ігумена постригти його в Ангельський чин. Недільного дня ігумен виконав їхнє прохання, але заборонив їм часто відвідувати сина. Братія обителі дивувалася подвигам інока.

Відео дня

Одного разу разом з ігуменом монастиря Даниїл відвідав святого Симеона Стовпника, який передрік юному ченцеві, що і він понесе подвиг стовпництва. Преподобний Даниїл продовжив подвижницьке життя у затворі. Коли в баченні йому було вказано місце нового подвигу, він віддалився у фракійську пустелю разом із двома учнями, де вони добудували стовп, на якому преподобний Даниїл провів 33 роки.

До стовпа стікалися люди, нещасні і хворі, і всі отримували від преподобного Даниїла допомогу і зцілення. Молитов святого подвижника просили візантійські імператори. З численних пророкувань преподобного найзначнішим було пророцтво про сильну пожежу в Константинополі. Преподобний Даниїл володів ще й даром благодатного слова. Він наставляв багатьох на шлях виправлення життя.

Преподобний преставився у віці 80-ти років (бл. 489–490 рр.).

Православ`я і світ