22 грудня в храм святого апостола Іоанна Богослова при Російському православному університеті буде доставлений ковчег із частками Покрова Пресвятої Богородиці з Шартрського собору (Франція) і Хустки Пречистої Діви з Риму, повідомляє Православ`я. Ru.

Принесення святинь приурочено до малого освячення храму на честь Покрова Божої Матері – нижнього храму Іоанно-Богословського університетського комплексу в центрі російської столиці.

Зустріч реліквій відбудеться перед всенічним бдінням у суботу 22 грудня о 16.45. У неділю 23 грудня о 9.30 почнеться Божественна літургія з чином малого освячення нижньої Покровської церкви університетського храму Апостола Іоанна Богослова під В`язом (Нова площа, 12).

Відео дня

Під час перебування святинь храм РПУ буде відкритий щодня з 8:00 до 20:00.

Святині будуть доставлені до Москви завдяки сприянню Центру вивчення артефактів і реліквій при Воронезькому державному університеті.

У зв`язку з принесенням святинь, пов`язаних із земним життям Пресвятої Богородиці, Російський православний університет 8 січня, у свято Собору Пресвятої Богородиці, проведе наукову конференцію за участю представників храмів Москви, присвячених шанованим образам Богоматері. Головною темою конференції стануть проблеми вивчення святинь, що відносяться до земного життя Божої Матері, які перебувають у столичних храмах і монастирях.

Свята Плащаниця або Покров Діви Марії – головна реліквія кафедрального собору міста Шартр (90 км на північний захід від Парижа). Згідно з переказами, саме в це вбрання була одягнена Божа Матір у момент народження Христа. Згідно з деякими припущеннями, це та сама Риза Божої Матері, яка колись зберігалася в Константинополі і в 860 році врятувала Царгород від нападу князів Аскольда і Діра. За даними Шартрських архівів, Санкта Камізія була подарована імператрицею Іриною Карлу Великому з нагоди його коронації. У 876 році його онук Карл II подарував святиню Шартрській церковній громаді.