2012 рік в житті Української Православної Церкви був позначений багатьма важливими подіями. В цьому році наша Церква урочисто відзначила 20-ту річницю історичного Харківського Собору Єпископів Української Православної Церкви та 20-річчя перебування на Київській Кафедрі Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира. 26 січня 2012 року Священний Синод прийняв рішення про проведення урочистих заходів з приводу вказаних ювілеїв та створив Комісію з підготовки цих святкувань (Журнал № 4).

28 травня 2012 року згідно доручення Священного Синоду у Києві в Національному центрі ділового та культурного співробітництва «Український дім» Київська духовна академія провела Міжнародну науково-практичну конференцію «Українська Православна Церква на межі тисячоліть». Очолив роботу конференції особисто Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир. Він представив на конференцію програмну доповідь «Українська Православна Церква на межі тисячоліть: здобутки і виклики». В роботі конференції взяли участь архієреї Української Православної Церкви, гості з Помісних Православних Церков, представники державної влади.

Святкування ювілею було продовжено в липні. 25 липня на ювілейні урочистості до Києва прибув Предстоятель Руської Православної Церкви Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил. Крім того, в урочистостях з нагоди 20-ліття Предстоятельського служіння Блаженнішого Митрополита Володимира взяли участь представники тринадцяти Помісних Православних Церков.

Відео дня

2012 рік став для Української Православної Церкви роком особливої милості Божої. Після важкої хвороби Господь подав одужання Блаженнішому Митрополиту Київському і всієї України Володимиру. Сьогодні Його Блаженство повністю повернувся до керування нашою Церквою. Господь почув молитви мільйонів православних вірних за зцілення Його Блаженства, які підносилися як в Україні, так і далеко за її межами.

З лютого до грудня 2012 року Блаженніший Митрополит Володимир звершив більше 70 богослужінь та провів більше ста офіційних зустрічей з церковними, державними та громадськими діячами. Його Блаженство очолив 9 єпископських хіротоній та відвідав 8 єпархій Української Православної Церкви. Протягом року Його Блаженство неодноразово зустрічався з Президентом України, Головою та членами Уряду України, Головою Верховної Ради та народними депутатами України, Головою Київської міської державної адміністрації, представниками дипломатичного корпусу, громадськими діячами тощо.

Зв’язки зі Світовим Православ’ям

Українська Православна Церква протягом року підтримувала братні зв’язки з Помісними Православними Церквами, представники яких неодноразово відвідували Київ. Особливою подією в церковному житті став візит в Україну Блаженнішого Патріарха Святого Града Єрусалима і всієї Палестини Феофіла ІІІ. Його Святість перебував у Києві з 24 по 26 квітня на Міжнародній конференції «Назустріч змінам – роль релігії в сучасному світі. Віра в умовах демократії та світського суспільства». У ході візиту Предстоятель Єрусалимської Церкви зустрівся з Блаженнішим Митрополитом Київським і всієї України Володимиром, із Президентом України В. Ф. Януковичем та був присутній на урочистому молебні в Києво-Печерській Лаврі.

Важливим свідченням духовної єдності нашої Церкви зі Світовим Православ’ям стало відкриття у Києві при храмі на честь святителя Михаїла, першого Митрополита Київського подвір’я Свято-Пантелеімонівського на Афоні монастиря. Протягом року в Україну були привезені для поклоніння такі святині, як ікона плащаниці Божої Матері (з Єрусалиму) та чесна глава святого великомученика і цілителя Пантелеімона (з Афону). У Велику Суботу до Києва було доставлено зі Святої Землі благодатний вогонь.

Статистичні данні

У 2012 році було утворено дві нові єпархії Української Православної Церкви: Ізюмську та Вознесенську. Сьогодні до складу Української Православної Церкви входить 47 єпархій, в них звершують своє служіння 47 правлячих та 25 вікарних архієреїв. Ще 9 архіпастирів перебувають на спокої. Загальна кількість парафій УПЦ становить 11 393, священнослужителів 10 963, з них 10 187 священників і 776 дияконів. В Українській Православній Церкві діють 216 монастирів, в яких несуть послух 1 320 ченців та 2 312 черниць. Кількість ченців в священному сані — 937.

Станом на кінець листопада 2012 року в Українській Православній Церкві діють 532 медіапроекти, з яких: інтернет-сайтів — 349, газет — 82, журналів — 40, радіопрограм — 18, телепрограм — 40, інформаційних листків — 3. Власні інтернет-сайти мають 42 із 47 єпархій УПЦ. Не представлені у мережі інтернет: Горлівська, Кам’янець-Подільська, Овруцька, Сарненська, Тернопільська.

Керування справами УПЦ. Діяльність Київської Митрополії

У 2012 році робота Київської Митрополії, як центрального адміністративного органу Української Православної Церкви, зазнала певних змін. З метою вдосконалення роботи 19 червня Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир видав указ про реорганізацію Київської Митрополії. Згідно цього указу в структурі Митрополії були створені наступні підрозділи: адміністративний апарат, виконавчий секретаріат, інформаційно-аналітична служба, прес-служба, юридична служба, фінансово-господарська служба, відділ кадрів та референтура. Також з благословення Його Блаженства сьогодні в Митрополії щоденно (окрім святкових та недільних днів) вікарні єпископи ведуть прийом громадян.

Згідно визначення Його Блаженства від 26 жовтня 2012 року з метою ефективного управління парафіями було проведено реорганізацію благочинних округів у м. Києві. Ведеться також робота по реорганізації благочинь в межах Київської області.

Діяльність Синодальних установ

В Українській Православній Церкві діє низка Синодальних вІдділів, комітетів та інших установ. Протягом 2012 року вони звершували своє служіння в межах повноважень, визначених Священним Синодом.

Відділ Зовнішніх Церковних Зв’язків забезпечував контакти Української Православної Церкви з Помісними Православними Церквами, а також з інославними конфесіями та представниками інших релігій. Відділ надавав допомогу в оформлені віз для поїздок священнослужителям і мирянам закордон, організовував закордонні службові поїздки офіційних представників Української Православної Церкви, сприяв розвитку контактів духовних шкіл України з іноземними навчальними закладами. Важливим напрямком роботи відділу була пастирська опіка української православної діаспори. Представники Відділу брали участь в роботі Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій. Новим напрямком роботи відділу стало створення спільно з телеканалом «Інтер» документального фільму «Сирія: війна і віра».

У складі відділу також діє Паломницький центр. 2012 року центр прийняв участь в громадській дискусії у зв’язку з підготовкою закону України «Про паломництво». Також велась робота по створенню реєстру паломницьких служб УПЦ та розроблялися напрямки паломницьких поїздок як за кордон, так і в межах України.

Церковний суд протягом року розглядав звернення кліриків та мирян Української Православної Церкви, проводив консультації та роз’яснення з приводу цих звернень.

Богословсько-канонічна комісія за дорученням Священного Синоду (журнал № 29 від 8 травня 2012 року) у співпраці з повноважним представником Української Православної Церкви у Верховній Раді України та головою Юридичного відділу розглядала богословські аспекти впровадження в Україні документів, що посвідчують особу, з машино-зчитуваними електронними носіями інформації (чипами) та впровадження в Україні ювенальної юстиції. Було вирішено координувати позицію Богословсько-канонічної комісії з цих питань з документами, які нині розробляються в Міжсоборній присутності Руської Православної Церкви та готуються до прийняття на загальноцерковному рівні.

Літургічна комісія при Священному Синоді займалася редагуванням, створенням та рецензуванням богослужбових текстів. Зокрема, були відредаговані служби та акафісти на честь Малочернетчинського образа Христа Спасителя «Хліб Життя», священномученика Василія Прилукського та преподобносповідниці Софії. У співпраці з Видавничим відділом комісія займається підготовкою Мінеї Додаткової, куди увійдуть служби на честь новопрославлених святих та на честь ікон Пресвятої Богородиці, що перебувають в Україні. Працює робоча група по оформленню української богослужбової та пов’язаної з нею термінології. Разом з тим, голова комісії преосвященний єпископ Новокаховський та Генічеський Філарет у своєму річному звіті зазначає, що сьогодні, нажаль, проекти бгослужбових текстів інколи вводяться до церковного вжитку без відома Літургічної комісії. В результаті за богослужінням можуть використовуватися тексти низької якості.

Комісія по канонізації святих вивчала представлені правлячими Архієреями УПЦ матеріали, пов’язані з життям подвижників благочестя нашої Церкви. У 2012 році за поданням Комісії Священний Синод УПЦ канонізував шість угодників Божих: священносповідників Феодосія, Олександра, Філософа і Митрофана Запорізьких, преподобносповідниці Софії Київської та преподобного Іллі Макіївського.

Комісія у справах монастирів сприяла влаштуванню внутрішнього чернечого життя обителей, надавала монастирям юридичну, інформаційну та фінансову допомогу, представляла інтереси чернечих громад у відносинах з органами державної влади та органами місцевого самоврядування, фізичними і юридичними особами. Протягом року Священний Синод УПЦ благословив відкриття 11 нових монастирів: 5 чоловічих (у тому числі двох скитів і одного подвір’я) та 6 жіночих (у тому числі трьох скитів).

Синодальний Інформаційно-просвітницький відділ створив Координаційну раду відділу, яка розглянула та затвердила перелік ЗМІ, рекомендованих для загальноцерковного поширення. Станом на 1 грудня 2012 р. до цього переліку входять 17 друкованих видань. Ще 7 видань є кандидатами на отримання такої рекомендації. Головними першоджерелами інформації про життя Української Православної Церкви є її офіційний інтернет-сайт та «Церковна Православна газета». На сьогодні офіційний сайт є найбільш відвідуваним електронним церковним ЗМІ України. На другому місті після нього по кількості відвідувань стоїть портал «Православіє в Україні». Протягом року було проведено два фестиваля православних ЗМІ, а також Х Міжнародний фестиваль православного кіно «Покров». Зараз спільно з Київською міською державною адміністрацією вже втретє на Хрещатику проводиться Благодійний ярмарок «Від Миколая до Різдва».

Видавничий відділ Української Православної Церкви проводив богословську та літературну експертизу книг, підготовлених до друку православними видавництвами України, та здійснював видання власної літератури. Протягом року гриф «Рекомендовано до друку» було надано 30 виданням. До 20-річчя Предстоятельського служіння Блаженнішого Митрополита Володимира було надруковано українську версію «Православного катехізису» та фотоальбом «Украинская Православная Церковь — Единая, Святая, Соборная, Апостольская. 1992–2012». У співпраці з Київською духовною академією було підготовлено до друку збірку «Українська Православна Церква на межі тисячоліть: документи і матеріали», два випуски «Трудів КДА», навчальний посібник з церковного співу доцента Л. П. Дуніної, збірку музичних творів архімандрита Романа (Підлубняка). Було також започатковано ювілейну серію видань до 400-річчя Київських духовних шкіл. В ній вже видано першу книгу. Це монографія С. І. Головащенка, присвячена історії вивчення в КДА Святого Письма. Загалом протягом року з друку вийшло більше десятка видань, підготованих відділом.

Синодальний відділ «Церква і культура» з нагоди 20-річчя Предстоятельського служіння Блаженнішого Митрополита Володимира підготував виставку «Митрополит Володимир єднає Україну», яка працювала в «Українському домі» в Києві, а також святковий ювілейний концерт, який відбувся 27 липня в палаці «Україна». Важливою подією також стало написання точного списку чудотворної Володимирської (Вишгородської) ікони Пресвятої Богородиці, яка 12 жовтня була освячена в Москві Святішим Патріархом Московським і всієї Русі Кирилом і після цього перевезена до Києва, де її зустрів Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир.

Відділ також взяв участь у підготовці та проведенні низки культурно-просвітницьких заходів: святкування 400-ліття заснування папірні Києво-Печерської Лаври, виставки сучасного церковного мистецтва України в столиці Болгарії місті Софія, виставки «1937 р.: Голгофа Церкви. До 75-річчя подвигу християн, що постраждали під час Великого терору» та інших. Відділ взяв участь в роботі церковно-громадської виставки-форуму «Православна Русь» в Москві 4-8 листопада.

Синодальний відділ по архітектурі, будівництву та охороні пам’яток церковної архітектури створив архів проектів храмів (на сьогодні це близько 80 проектів) та базу даних про вітчизняних спеціалістів в галузі храмобудування та реставрації. 2012 року головні зусилля відділу були спрямовані на розробку та реалізацію проекту консервації і сучасної музеєфікації Старокиївської гори з залишками фундаменту Десятинної церкви. За проектами, підготовленими відділом, сьогодні ведеться будівництво кількох храмів і храмових комплексів у Києві та Київській області. Низка проектів знаходиться в стадії розробки. Найбільш серйозними проблемами, які сьогодні постають перед відділом, є численні порушення, які трапляються при проведенні реставраційних робіт, та проблема землевідводів під будівництво храмів (зокрема, у місті Києві). Ці проблеми потребують комплексного вирішення.

Учбовий Комітет при Священному Синоді протягом року продовжив вивчення питання надання духовним навчальним закладам державного ліцензування та акредитації на ведення педагогічної діяльності за напрямком «Православне богослов’я». Методична рада Учбового комітету, до якої входять представники всіх семінарій, працює над вдосконаленням навчальних програм та співвіднесенні їх з нормативними вимогами Міністерства освіти, науки, молоді та спорту України. Цього року було виготовлено дипломи бакалавра православного богослов’я єдиного зразка, які отримали випускники семінарій 2011/2012 навчального року. Представники Учбового комітету приймають активну участь в роботі Громадської ради при Міністерстві освіти, науки, молоді та спорту України. У 2012 році було продовжено проведення тематичних семінарів для викладачів та співробітників духовних навчальних закладів УПЦ.

Головною подією року в житті Синодального відділу релігійної освіти, катехізації і місіонерства стало проведення 23-25 жовтня в Києві V Покровських Міжнародних місіонерсько-просвітницьких читань «Досвід християнської святості в освітньому просторі: минуле і сучасність». Крім того відділ продовжив роботу з запровадження в середніх навчальних закладах курсу «Біблійна історія та християнська етика». Планується проведення додаткового етапу конкурсу на кращий комплект підручників з цієї дисципліни. В планах відділу — розробка цілісної концепції релігійної освіти і катехизації Української Православної Церкви. Відділом створено мережу курсів підготовки та перепідготовки педагогів з викладання віро учительних дисциплін, діє координаційна методична рада з православної освіти та базова бібліотека відділу.

Уповноважений Української Православної Церкви з питань вищої освіти і науки протягом року брав участь в обговоренні законопроекту «Про вищу освіту», працював в Громадській ради при Міністерстві освіти і науки, молоді та спорту України з питань співпраці з церквами та релігійними організаціями, а також в робочій комісії з вивчення питання визнання дипломів випускників вищих духовних навчальних закладів, їх дипломів про присвоєння наукових ступенів і атестатів про присвоєння вчених звань.

Синодальний відділ з благодійності та соціального служіння протягом 2012 року організував близько сотні заходів допомоги вразливим верствам населення, в першу чергу підліткам з малозабезпечених та неблагополучних родин, дітям з обмеженими можливостями, а також людям похилого віку. Подальшого розвитку набули парафіяльні центри роботи з молоддю. На базі цих центрів проводяться тренінги для волонтерів-вихователів та заходи із соціалізації випускників інтернатів. За сприяння відділу в єпархіях Українській Православній Церкві діє 20 сестринств милосердя. На порядку денному стають питання стандартизації та уніфікації підготовки та функцій сестри милосердя, визнання фаху «сестра милосердя» на державному рівні.

Синодальний відділ у справах сім’ї виступив співорганізатором кількох громадських заходів, спрямованих на пропаганду сімейних цінностей. Зокрема, 24-25 лютого у Києві було проведено ІІ Всеукраїнський бАтьківський форум, а 8 липня, у рамках святкування Дня родини, у Києві відбувся фестиваль традиційної культури родини «Родовід». В рамках угоди про співпрацю між відділом і «Союзом православних жінок України» видається газета «Україночка». На сьогодні діють також відділи у справах сім’ї в 21 єпархії Української Православної Церкви. В інших єпархіях такі відділи знаходяться на етапі створення.

Синодальний відділ у справах молоді займається розробкою і запровадженням ефективних принципів роботи з молоддю. Відділ видає кілька періодичних видань: журнал «Отрок», молодіжну всеукраїнську газету «Прямая речь», православний сімейний журнал «Фамилия». Постійно розвиваються інтернет-ресурси відділу. Протягом 2012 року відділ провів низку молодіжних заходів, серед яких можна виділити форум «Зустріч Нового року в Почаєві», благодійний концерт «Різдвяний вертеп», інформаційно-профілактичну акцію проти наркоманії «Жить здорово!», всеукраїнську акцію «Сучасна молитва». В 2012 році було проведено ІІІ Всеукраїнську конференцію керівників та співробітників молодіжних єпархіальних відділів та організацій, а також Міжнародну конференцію керівників та співробітників молодіжних відділів та організацій.

Синодальний відділ з питань охорони здоров`я та пастирської опіки медичних закладів продовжував роботу з духовної опіки тих, хто перебуває на лікуванні в медичних закладах. Представники відділу брали участь в роботі Громадської координаційної міжцерковної ради при Міністерстві охорони здоров’я України. Силами відділу проводяться науко-практичні семінари з питань біоетики при Національному медичному університеті імені О.О.Богомольця. Ведеться робота з підготовки методичного посібника для священнослужителів, які несуть своє служіння в лікарняних храмах. На даний час в Українській Православній Церкві діє 280 лікарняних парафії. Пастирське служіння в них несуть більше 245 священнослужителів, 53 з яких за фахом є лікарями.

Синодальний відділ біоетики та етичних питань у 2012 році зосередився на вивченні двох гострих питань, які викликали церковну та громадську дискусію, а саме: проблема розвитку трансплантології в Україні і впровадження в Україні Єдиного державного демографічного реєстру та системи електронної біометричної ідентифікації громадян. З цих питань були підготовлені експертні оцінки, які представлені на розгляд священноначалля.

Синодальний відділ по взаємодії зі Збройними Силами та іншими військовими формуваннями України провів низку робочих зустрічей з вищим керівництвом Збройних Сил України, Міністерства внутрішніх справ України, а також Внутрішніх військ МВСУ. Нині ці зустрічі набули системного характеру і дозволяють оперативно вирішувати питання пастирської опіки віруючих військовослужбовців та духовного і морального виховання особового складу різних військових формувань. Знаковими подіями 2012 року стали освячення храму на честь Архистратига Михаїла в Окремому полку Президента України, проголошення святого рівноапостольного князя Володимира небесним покровителем Збройних Сил України, хресний хід з іконою цього святого військовими частинами, а також відновлення пастирського служіння в українських миротворчих контингентах ООН.

Протягом року голова відділу відвідав низку військових підрозділів та установ. Регулярними стали і зустрічі з колективами Військових навчальних закладів. Традиційно у День знань співробітники відділу беруть участь у заходах, звершують молебні, благословляють курсантів на успішне навчання. Відділ приділяє значну увагу взаємодії з громадськими та ветеранськими організаціями військовослужбовців, організовує паломництва для військовослужбовців до православних святинь.

Синодальний відділ УПЦ у справах пастирської опіки пенітенціарної (тюремної) системи займається координацією духовно-пастирської діяльності в місцях позбавлення волі через взаємодію з кримінально-виконавчою системою України. Співробітники відділу беруть участь в роботі Громадської ради при Державній пенітенціарній службі України. Духовно-пастирська робота з засудженими проводиться в 181 установі кримінально-виконавчої системи, де діє 76 храмів і 36 каплиць. Ведеться будівництво 20 культових споруд. За статистикою Державної пенітенціарної служби регулярно відвідують богослужіння близько 18,5 тис. осіб, засуджених до позбавлення волі. Співробітники відділу регулярно проводять релігійні заходи в установах Державної пенітенціарної служби в різних областях України. Пріоритетними напрямками духовно-пастирської роботи є місія у виховних і жіночих колоніях.

З метою вдосконалення тюремного служіння 26-27 квітня 2012 року у Києво-Печерській Лаврі відділ провів збори духовенства Української Православної Церкви, яке опікується засудженими до позбавлення волі за темою: «Сучасна практика пастирської роботи в місцях позбавлення волі. Співпраця з громадськими та благодійними організаціями». 8 червня спільно з Синодальним військовим відділом було проведено круглий стіл на тему: «Форми і методи взаємодії духовенства з правоохоронними органами і пенітенціарними закладами». Проведено Всеукраїнський хресний хід по установам виконання покарань на території України з часткою Чесного і Животворящого Хреста Господнього і мощами святих рівноапостольних царів Костянтина і Єлени.

Відділом підготовлено до друку «Молитвослов для позбавлених волі» накладом 10 тис. примірників. Планується здійснити й інші видання.

Головними напрямками діяльності Синодального відділу у справах пастирської опіки козацтва України та духовно-фізичного виховання молоді в поточному році були заходи з відродження православних традицій в козацьких організаціях України, формування духовно-моральних засад фізичного виховання молоді та координація діяльності духовенства, яке займається опікою козацтва. Голова та представники відділу провели низку робочих зустрічей з козацькими атаманами, брали участь в роботі Координаційної ради при Кабінеті міністрів України з питань розвитку козацтва в Україні.

Нагородний відділ Української Православної Церкви протягом року підготував нові макети кількох церковних орденів та медалей. На даний час закінчуються роботи по створенню єдиної автоматизованої електронної бази нагороджених відзнаками Української Православної Церкви. Станом на 10 грудня 2012 р. нагородна система Української Православної Церкви включає в себе 18 орденів, 2 медалі, відзнаку Предстоятеля та Благословенну Грамоту Предстоятеля. У стадії розробки та оформлення статутів перебувають ще 3 ордени.

Захист правовими засобами законних прав та інтересів Української Православної Церкви та її релігійних організацій здійснюється Юридичним відділом УПЦ. Голова відділу на підставі довіреності виданої Митрополитом Київським і всієї України має право представляти інтереси Церкви у судах та інших органах під час розгляду правових питань і спорів. Відділ підтримує контакти з правоохоронними органами, органами прокуратури, юстиції, судами та народними депутатами України.

Представництво УПЦ у Верховній Раді України приймало участь в обговоренні низки законодавчих ініціатив, які безпосередньо пов’язані з життям Церкви та духовно-моральними цінностями. 16 лютого Представник УПЦ у Верховній Раді взяв участь в Круглому столі на тему: «Питання надання релігійним організаціям права на заснування загальноосвітніх навчальних закладів» на якому обговорювався законопроект «Про внесення змін до деяких Законів України (щодо заснування релігійними організаціями навчальних закладів)».

Представництво взяло активну участь в обговоренні перспектив запровадження в Україні ювенальної юстиції, впровадження біометричних паспортів та Єдиного державного реєстру України. Також Представництво зверталося до профільного комітету Верховної Ради щодо недоцільності прийняття Закону «Про трансплантацію органів та інших анатомічних матеріалів» у такому вигляді як він представлений сьогодні.

Таким був 2012 рік в житті Української Православної Церкви. Спираючись на Святе Письмо та Святе Передання, наша Церква з Божої допомоги продовжувала свідчити істину віри Христової в сучасному українському суспільстві.