Учора в єпископській резиденції в Кралево (Сербія) помер відомий літургіст єпископ Жичський Хризостом (Столич), повідомляє Седмица.ru з посиланням на офіційний сайт Сербської Православної Церкви.

Єпископ Хризостом (у миру Йован Столич) народився в 1939 році у с. Рума, тут же він здобув початкову і середню освіту. Після в монастирі Дечані прийняв чернечий постриг і був висвячений у сан диякона і в ієрея. У 1966 р. він був направлений в США на навчання в Богословській академії Пресвятої Трійці в Джонданвіллі, спеціалізувався на літургіці. Після закінчення академії служив у сербських православних храмах у Чикаго і його околицях. Потім 20 років прожив у сербському монастирі Хіландар на Афоні, де Константинопольським Патріархом Димитрієм був возведений у сан архімандрита. Двічі він був першим епістатом (протом) Святої Гори Афон. У Хіландарському монастирі майбутній владика Хризостом виконував послух бібліотекаря. Результатом його роботи в монастирській бібліотеці стала книга «Про святість» (Светачнік), також він написав вступ до видання сербського перекладу Літургії св. ап. Якова.

Архієрейський Собор Сербської Православної Церкви на засіданні, яке відбувалося з 14 по 24 травня 1988 р. у Белграді, визначив бути архімандриту Хризостому єпископом Західноамериканським. У 1992 р. був обраний єпископом Банатським. Під час управління Банатського єпархією він відновив єпископську резиденцію, кілька храмів, заснував монастир Средіште поблизу Вршаца і активно розвивав видавничу діяльність в єпархії.

Відео дня

У 2003 р. він був обраний на Жичську кафедру. Ним був зведений новий єпархіальний центр у Кралево, відновлено кілька монастирів, освячено безліч нових храмів. Трудами владики знову став виходити єпархіальний журнал «Жичський благовісник», було засноване єпархіальне видавництво.

Багато років владика Хризостом був редактором офіційного друкованого органу Сербської Патріархії календаря «Церква». Він входив до складу Комісії Архієрейського Синоду з підготовки видання Служебника, Сербляка та інших богослужбових книг. Підготував переклади сербською мовою Євангелія, Апостола, Архієрейського чиновника і всіх 12 томів службових Міней.