У рік святкування 400-річчя Дому Романових у всіх монастирях і храмах Руської Православної Церкви Закордоном будуть поминати за богослужінням Царствених Страстотерпців. Таке рішення було прийнято на засіданні Архієрейського Синоду Зарубіжної Церкви, яке відбулося 10 грудня в Нью-Йорку, повідомляє Православие.Ru.

Синод ухвалив перед цілуванням хреста на Божественній літургії в Тиждень перший Великого посту в усіх храмах Руської Зарубіжної Церкви проголосити «Вічну пам`ять» благовірним Царям і Царицям із Дому Романових і «всім іже від роду всеросійського царственого дому» за чином, указаним у Чині Православ`я, також поминання Царствених Страстотерпців буде відбуватися починаючи з 1/14 січня і до кінця 2013 року на відпустах богослужінь за наступною формулою: «святих благовірних Страстотерпців: Царя-мученика Миколи, Цариці Олександри, Царевича Олексія, Царівен Ольги, Тетяни, Марії і Анастасії; святої преподобномучениці великої княгині Єлисавети й інокині Варвари та іже з ними убієнних».

Загальноцерковне святкування 400-річчя Дому Романових відбудеться в Свято-Троїцькому соборі у Торонто (Канада) з 5 по 8 вересня 2013 р., до нього будуть приурочені з`їзд російської православної громадськості та чергове засідання Архієрейського Синоду.

Відео дня

Поряд з цим, за пропозицією архієпископа Клівлендського Петра, вирішено «молитовно відзначити 200-річчя перемоги над Наполеоном». Для цього всім священикам на тиждень перед Різдвом належить поминати на літургіях «благовірного государя Олександра Павловича і всіх православних вождів і воїнів, що за Віру, Царя і Отечество живіт поклали», йдеться в постанові Синоду.

«Православие.By»