17 грудня Православна церква вшановує пам`ять одного з отців Церкви – преподобного Іоанна Дамаскіна.

Цей святий відомий як найбільший систематизатор християнського віровчення, йому належать фундаментальні богословські праці, також він є автором і упорядником молитов, піснеспівів та канонів Церкви.

У Києві цей святий особливо шанований у Свято-Покровському Голосіївському чоловічому монастирі, де вже три роки існує «Православний центр прикладних мистецтв імені Іоанна Дамаскіна», де готують майбутніх столярів, виробників художніх виробів із дерева, швачок-закрійниць, кухарів-кондитерів-пекарів, художник-іконописців.

Відео дня

«Наша мета – підготовка фахівців, які можуть бути затребувані як на ринку праці країни в цілому, так і здатні перекрити потребу в грамотних кадрах для Української православної церкви. Одне з головних завдань – виховання високої культури та моральності учнів. Ми збільшили кількість навчальних предметів, скоригувавши їх з урахуванням православної спрямованості. Жоден навчальний заклад України подібних фахівців не готує. Наприклад, у нас є дисципліни «Православна трапеза», «Церковний іконостас», «Одяг священнослужителів», «Хоровий спів» та багато інших», – розповів директор центру Сергій Сологуб.

Як повідомив директор Православного центру, вихованці розпочинають свій день з ранкових молитов і зарядки, потім хлопці снідають і вирушають на навчання. До обіду вони займаються за професійними напрямками. А після обіду заняття відбуваються за загальношкільною програмою.

За його словами, близьке сусідство з чоловічим монастирем сприяє духовному вихованню учнів, вони відвідують церковні служби, часто сповідаються і причащаються, тісно спілкуються зі священнослужителями.

С.Сологуб зазначив, що учні навчаються за принципом інтернату, перебувають на повному монастирському забезпеченні. Безкоштовними для них є навчання, харчування, проживання та надання першої медичної допомоги. Сьогодні в центрі навчаються 77 учнів. По закінченні навчання вихованці отримають державні атестати середньої загальноосвітньої школи.

*** Знаменитий письменник і церковний поет преп. Іоанн Дамаскін у молодості служив при дворі халіфа і був правителем міста Дамаска. Родом із Сирії, він жив у середині 8-го сторіччя, коли у Візантійській імперії лютувала іконоборча єресь: ікони знищувалися, а шанувальники їх суворо переслідувалися. Будучи високоосвіченою людиною і обдарованим письменником, Іоанн дуже переконливо писав на захист православного шанування ікон. Грецький імператор Лев Ісавр, переконаний іконоборець, гнівався на Іоанна за його твори. Він наказав його ув’язнити і відсікти йому праву руку, котра нібито написала зрадницького листа. Маючи з собою у в`язниці ікону Божої Матері, св. Іоанн поклав перед нею свою відсічену руку і довго молився перед іконою, виливаючи своє горе.

Уві сні Пречиста Діва з`явилася страждальцю і, милостиво поглядаючи на нього, сказала: "Ось рука твоя здорова, не скорботи більше". Іоанн прокинувся і з радісним подивом побачив, що відтята рука приросла до свого місця і стала здоровою, як і раніше. Залишився тільки вузький шрам. У надлишку радості та вдячності до милостивої Заступниці, в душі Іоанна склалася пісня: "О Тебе радуется, Благодатная, всякая тварь". Ця пісня досі співається в храмі на літургіях св. Василія Великого.

У подяку Божій Матері він замовив із срібла зображення кисті своєї руки і прикріпив її до ікони, перед якою сталося диво. Ця ікона отримала назву "Троєручиці".

Роздавши своє майно, він в одязі простолюдина віддалився в обитель св. Сави Освяченого, неподалік від Єрусалима, де до кінця життя писав богословські твори і складав богослужбові молитви і канони, які досі звучать на богослужіннях.

Також св. Іоанн написав знамениту книгу "Точний виклад Православної віри", в якій підсумовував основні істини Христової віри. Помер св. Іоанн Дамаскін у 777 році.

Докладніше читайте в інтерв`ю "УНІАН-Релігії"