Історія з розстрілом у Сумах настоятеля Троїцького собору УПЦ Тріфілія, якого з вогнепальним пораненням грудей знайшли неподалік від церкви, де він служив, почала обростати подробицями, а прокуратура вже висунула три версії вбивства.

Тіло загиблого священика знайшли за півсотні метрів від собору і в той же час у декількох кроках від під`їзду п`ятиповерхівки, де він мешкав. Постріли чули сусіди, повідомляє ТСН.

У прокуратурі підтвердили, що пострілів було справді два – у спину, з мисливської рушниці. Вбивство було цілеспрямоване і підготовлене, заявив прокурор. Більш того, прокурор каже, що є навіть очевидиця, яка бачила обличчя стрільця і описала його.

Відео дня

«Вона чула ці два постріли і коли визирнула у вікно – побачила, що невідомий чоловік схилився над отцем Тріфілєм і завдавав удари якимось предметом у голову», – розповів прокурор Сумської області Руслан Білокінь.

«Це – вбивство, пов`язане з виконанням священнослужителем своїх професійних обов`язків, друге – це вбивство з хуліганських мотивів або помсти, і третє – вбивство, пов`язане з сімейними обставинами», – перерахував версії прокурор.

У прокуратурі кажуть, що всі версії рівнозначні – як давній сімейний конфлікт через квартиру, так і вбивство через професійну діяльність або ж на тлі релігійної неприязні. Віруючі переконані, що настоятеля «прибрали» через переділу владних повноважень.
«Він у приватній бесіді сказав людині добре йому знайомій, що « я нікому не потрібен, потрібен храм», – розповіла парафіянка храму Тамара Черненко.

Не вірить у просте хуліганство або сімейні чвари і прийомний син загиблого, Ігор. «Буквально два дні тому йому прийшов лист. Отримав він лист – у людини просто зник настрій», – пригадав Ігор Галан.

Що було в листі – ніхто не знає, його не знайшли, а ось конверт передали міліції.

Отець Тріфілій – уродженець Західної України, свого часу закінчив факультет журналістики Львівського університету, знав кілька іноземних мов.

Дата поховання священнослужителя наразі не відома. Родичі загиблого кажуть, що будуть домагатися поховання тіла архімандрита на території Троїцького собору, де він понад два десятиліття був беззмінним настоятелем.

*** УМВС просить усіх, хто має хоч якусь інформацію про обставини вбивства священика або осіб, які вчинили цей злочин, повідомити за телефонами в Сумах (код міста – 0542): 61-17-92, 667-025, 667-027, 667-126, або 102. Анонімність гарантується.