13 грудня 2012 р. відбулося засідання Священного Синоду УПЦ Київського Патріархату. Синод розглянув повідомлення глави УПЦ КП Філарета про обговорення Помісними Православними Церквами проблеми скликання Всеправославного Собору та способу прийняття рішень як у процесі підготовки до Собору, так і безпосередньо на Соборі.

За інформацією прес-служби Київської Патріархії, у синодальній постанові підкреслено, що вирішення питання про автокефалію без участі та врахування позиції Церков, які зараз претендують на визнання власної автокефалії (Української Православної Церкви Київського Патріархату, Македонської Православної Церкви, Чорногорської Православної Церкви та Православної Церкви в Америці) суперечить соборним традиціям Православної Церкви, самому Священному Писанню, яке закликає вислухати сторони, перш ніж виносити судження. Саме тому будь-яке рішення щодо автокефалії, винесене в той чи інший спосіб без участі вказаних Церков, не розв’яже проблеми та залишиться безплідним.

Також було зазначено, що на розгляд соборів завжди виносилися найбільш гострі питання, що турбують церковну повноту. Такими, на даному етапі буття Православної Церкви, очевидно є питання автокефалії та питання екуменізму. Без розгляду цих питань і прийняття за ними рішень, нагололшують в УПЦ КП, проведення Всеправославного Собору стає недоцільним.

Відео дня

Щодо способу прийняття рішень Синод висловив переконання, що соборні постанови "повинні спиратися не на людські міркування більшості чи меншості, історичний авторитет кафедр і їхніх Предстоятелів, а на Божественне Одкровення, Передання Церкви і Священне Писання, бути свідченням правди – навіть коли проти такої правди виступає якась частина чи сама більшість. Адже остаточну силу соборним рішенням подає лише їх сприйняття (рецепція) всією повнотою Церкви, як дійсного втілення волі Духа Святого і соборного розуму".

Синод доручив Патріарху Філарету надіслати листи до Предстоятелів Помісних Церков з викладенням позиції УПЦ Київського Патріархату з порушених питань.