Дев`ятий випуск журналу для широкої аудиторії «ФОМА в Україні» знайомить своїх читачів з «найбагатодітнішим» архієреєм Української Православної Церкви – єпископом Банченським Лонгином, намісником Банченського Свято-Вознесенського чоловічого монастиря. Під його керівництвом виник унікальний дитячий будинок у селі Молниця, де проходять реабілітацію діти з важкими вродженими захворюваннями. У 2008 році Указом Президента України владиці було присвоєно звання «Герой України». У 2009-му він став переможцем конкурсу «Людина року в українському християнстві», в 2010-му – удостоєний загальнонаціональної премії «Гордість країни».

Тема грудневого номера – «Воцерковлення: техніка духовної безпеки». Для того щоб стати по-справжньому церковною людиною, недостатньо просто переступити поріг храму. Недостатньо вичитувати вранці і ввечері всі належні молитви за молитвослови і суворо виконувати розпорядження, пов`язані з дотриманням пісних днів. Є щось ще більш важливе. Адже шлях до Бога – це, насамперед, шлях зростання в любові. І, прагнучи до істинного воцерковлення, важливо не забути про цю найважливішу істину Православ`я. А тому слід з особливою увагою поставитися до слів Спасителя: «Будьте мудрі, як змії, і прості, як голуби» »(Мт 10:16). Ці слова актуальні для кожного, хто приходить до Церкви. Важливо вміти поєднувати розумну слухняність з дарованою Богом особистою свободою і відповідальністю за своє життя, які нікому неможливо передоручити. Якими повинні бути перші кроки людини, що приходить до Христа? Як уберегтися від помилок у воцерковленні? Про це читайте в матеріалах теми номера.

У розділі «Віра» відомий київський православний письменник і місіонер протоієрей Андрій Ткачов розмірковує про життя сучасної православної громади. «Не всякий прихід – громада, – вважає отець Андрій. – Громади створюються зсередини, а парафії лише реєструються у відповідних органах. Спільноти живуть, тоді як приходи можуть просто існувати. Громад завжди менше, ніж парафій, хоча всякий прихід в ідеалі повинен поступово перетворюватися на громаду. Способи подібного перетворення формально різні, але завжди там, де подібне перетворення є, воно залежить від енергійної і щирої діяльності тих, хто очолює приходи, – від духовенства».

Відео дня

Ще один гість грудневого номера – настоятель Свято-Миколаївського собору в Ніцці (Франція) протоієрей Миколай Озолін. В інтерв`ю виданню священик розповідає про життя православної громади курортного міста на Лазурному Березі.

Провідний український тележурналіст Андрій Цаплієнко на сторінках видання ділиться своїми переживаннями щодо таїнства сповіді. «Журнал «ФОМА» за глибиною тем і складністю простих запитань подібний до гарної книги, – розповідає він. – Таке складне-просте питання я знайшов і для себе: «Що таке сповідь?» А слідом за ним – ланцюжок інших: «Що вона для тебе означає? Скільки разів за своє життя ти сповідався? Що ти відчував у момент спілкування зі священиком? Наскільки це було тобі необхідно?» Гортаючи «Фому», я згадав, що сповідався у своєму житті всього три рази. А якщо бути точним, то два з половиною. Щоразу це відбувалося в момент прийняття рішення. Вибору дороги».

Напередодні різдвяних свят журнал знайомить своїх читачів із «Православним Дідом Морозом» і розповідає про те, де насправді народився головний герой новорічних урочистостей.

Запитуйте грудневий номер православного журналу для тих, хто сумнівається, «ФОМА в Україні» в церковних крамницях і газетних кіосках вашого міста!