11 грудня Синод Болгарської Православної Церкви розглянув прохання глави «Альтернативного синоду» «митрополита Софійського» Інокентій (Петрова) і дозволив йому повернутися в лоно Церкви в сані єпископа Крупнішського, повідомляє офіційний сайт Болгарської Патріархії.

Це рішення Синод ухвалив після розгляду покаянного прохання «митрополита» Інокентія, надісланого 2 грудня, і його письмової декларації, в якій він відмовився від усіх санів і титулів, отриманих ним після 1 жовтня 1998 р.

На прохання митрополита Старозагорського Галактіона єпископу Крупнішському визначено бути вікарієм Старозагорського митрополита.

Відео дня

«Митрополит Софійський» Інокентій (Петров) пішов у розкол в сані архімандрита на самому початку його виникнення в 1992 р., коли частина духовенства Болгарської Православної Церкви висловила недовіру Патріарху Болгарському Максиму через те, що він у 1971 р. очолив Болгарську Патріархію нібито за допомогою комуністичної влади та з порушенням церковного статуту. У 1996 р. архімандрит Інокентій був хіротонісаний розкольницьким «патріархом» Пимоном в єпископа і призначений «Софійським митрополитом».

На Соборі в жовтні 1998 р. за підтримки представників Помісних Православних Церков частково був подоланий розкол. Єпископу Інокентію було дозволено повернутися в лоно Церкви в сані єпископа Крупнішського. Але він відмовився і після смерті «патріарха» Пимена в 1999 р. очолив «альтернативний Синод».

Про намір повернутися в лоно канонічної Болгарської Церкви «митрополит» Інокентій повідомив невдовзі після смерті Патріарха Болгарського Максима, що настала 6 листопада цього року.