Міжсоборна присутність Руської Православної Церкви планує в майбутньому обговорити допустимі межі використання сучасних технологій при вивченні релігійних чудес і шанованих віруючими подій, повідомили РІА Новини в Московській патріархії.

Ця проблема потрапила до переліку тем, які в майбутньому стануть предметом дискусії Міжсоборної присутності РПЦ. Перелік тем був розглянутий і затверджений на засіданні президії Присутності за участю патріарха Кирила в листопаді.

"Очевидно, що диво – це якесь порушення законів природи в будь-якому випадку, скажімо воскресіння померлого Ісусом Христом. Очевидно, що наукові технології застосовувалися відносно якихось чудес або якихось чудотворних явищ, це вже було. Але зараз, оскільки наука розвивається дуже істотно, виникає питання –наскільки можна експериментувати, як далеко можна заходити ", – пояснив заступник керуючого справами Московської патріархії архімандрит Савва (Тутунов).

Відео дня

Він уточнив, що може йтися, наприклад, про генетичні експерименти над мощами святих або аналіз хімічного складу святої води.

"Ідеться не про те, аби щось приховати або не приховати, чи про те, що ми боїмося цих технологій. Ідеться про повагу до тих же мощей", – зазначив архімандрит.

Співрозмовник агентства пояснив, що церква, порушуючи це питання, не виступає рішуче проти використання наукових технологій для вивчення будь-яких явищ, шанованих віруючими, вона лише ставить питання визначення допустимих меж.