6-7 грудня 2012 року в Гонконзі пройшли заходи, приурочені до святкування 300-річчя присутності в Китаї Російської духовної місії. У програмі заходів - конференція, книжковий ярмарок, круглий стіл та святкові богослужіння.

З благословення Святішого Патріарха Московського і всієї Русі Кирила для участі в урочистостях в Гонконг прибули вікарій Хабаровської єпархії, проректор Хабаровської духовної семінарії єпископ Бікінскій Єфрем та співробітник ВЗЦЗ МП Д.І. Петровський.

5 грудня 2012 відбулася зустріч єпископа Єфрема, настоятеля парафії святих апостолів Петра і Павла в Гонконгу протоієрея Діонісія Поздняєва і Д.І. Петровського з генеральним консулом Росії в Гонконзі В.А. Калініним. На зустрічі обговорювалися питання духовного піклування про російських співвітчизників, які тимчасово або постійно проживають в Гонконзі.

Відео дня

6 грудня 2012 в Інституті китайсько-християнських досліджень в Гонконзі пройшла конференція, приурочена до святкування 300-річчя православної присутності в Китаї. Зустріч розпочалася з молитви. З вітальним словом до присутніх звернувся єпископ Єфрем.

За Літургією, звучали молитви церковно-слов`янською, англійською та китайською мовами. Були піднесені молитви про упокоєння душі новопреставленого Блаженнішого Патріарха Великої Антіохії й усього Сходу Ігнатія IV.

У Китайському університеті Гонконгу після подячного молебню єпископ Єфрем відкрив виставку православної літератури на китайській мові.

Архіпастир вручив пам`ятні знаки Петропавлівського приходу тим, хто особливо потрудився для розвитку діяльності Православної Церкви в Китаї. Він також передав до бібліотеки університету ілюстрований альбом «Православ`я в Китаї» російською та китайською мовами, підготовлений Відділом зовнішніх церковних зв`язків Московського Патріархату спільно з Інститутом Далекого Сходу.

В експозиції було представлено близько 60 найменувань книг; в рамках виставки відбувся круглий стіл, присвячений темі роботи над російсько-китайським словником православної лексики, а також відбулася презентація декількох нових видань.

Гості урочистостей відвідали колишнє колоніальне кладовищі Гонконгу, де на могилі першого настоятеля Петропавлівського приходу протоієрея Димитрія Успенського єпископ Бікінскій Єфрем відслужив заупокійну літію. А в найстарішій християнській будівлі Гонконгу - цвинтарній каплиці - ієрарх звершив панахиду про похованих тут православних співвітчизників.

Мospat.ru