Синод Болгарської Церкви не буде обговорювати питання про статус парафій, що залишилися в лоні Церкви, але живуть за старим стилем, повідомляє Regions.ru з посиланням на портал Двері.

   В останній раз питання про богослужбовому календарю обговорювалося на Церковно-народному соборі в Рильському монастирі в 2008 році, де більшість кандидатів проголосувало проти повернення до юліанського календаря.

   Більшість помісних Православних Церков неперехідні свята відзначає за новим стилем (тобто Різдво у них припадає на 25 грудня). Вірність старому стилю утримали Єрусалимська, Руська і Грузинська Церкви та монастирі Афона. Великдень і пов`язані з нею дати всі православні (за винятком Фінляндської Церкви) відзначають разом. Втім, у Руській Церкві є новостильні парафії за кордоном, а в Болгарії кілька парафій і два монастирі одержали у покійного патріарха Максима благословення жити за юліанським календарем.

Відео дня

   Перехід на новий стиль в Греції, Болгарії та Сербії супроводжувався розколом: частина православних визнала зміну календаря єрессю, - поступкою або католикам, або секулярному духу. Найвідоміша з таких «зілотских» громад - афонський монастир Есфігмену.