Патріарх Московський і всія Русі Кирил в четверту річницю з дня смерті патріарха Алексія II здійснить панахиду в Богоявленському кафедральному соборі Москви, де похований 15-й предстоятель Руської православної церкви, повідомляє РИА Новости.

Алексій II, який більше 18 років очолював Руську православну церкву, помер 5 грудня 2008 року на 80-му році життя.

"П`ятого грудня 2012 року, в річницю з дня кончини пріснопам`ятного Патріарха Алексія II, святійший патріарх Московський і всієї Русі Кирил здійснить панахиду біля його гробниці в Богоявленському кафедральному соборі Москви. Початок богослужіння о 9.30", - повідомляє патріарша прес-служба.

Відео дня

З ім`ям Алексія II пов`язують духовне відродження Росії. За 18 років його патріаршества церква отримала можливість здійснювати релігійно-освітню і благодійну діяльність, служити в лікарнях, будинках престарілих, в армії та в`язницях. Було утворено велике число нових єпархій, відновлені і побудовані тисячі храмів та монастирів, відкрито більше сотні духовних навчальних закладів. Були знайдені мощі преподобних Серафима Саровського, Максима Грека, Сави Сторожевського, блаженної Матрони, багато святинь були повернуті з-за кордону. Алексій II висвятив (возвів у сан) десятки архієреїв і сотні священиків.

У 1993 році в період суспільно-політичної кризи, що загрожувала громадянською війною, патріарх ініціював переговори конфліктуючих сторін і був на них посередником. Він виступав з миротворчими ініціативами в зв`язку з конфліктами на Балканах, вірмено-азербайджанським протистоянням, подіями в Молдові та на Північному Кавказі, ситуацією на Близькому Сході, військовими діями на території Південної Осетії.

Алексія II поховали 9 грудня в правому, Благовіщенському приділі Богоявленського (Єлоховському) кафедрального собору Москви. Такою була воля покійного предстоятеля.