4 грудня 2012 року в Малому соборі Донського ставропігійного чоловічого монастиря в Москві відбулася зустріч Святішого Патріарха Московського і всієї Русі Кирила з отаманами реєстрових козацьких військ Росії, України та Білорусії.

   У зустрічі взяли участь військові козацькі священики, представники Спілки козаків Росії, органів місцевого самоврядування та громадських організацій.

   До учасників зустрічі звернувся Предстоятель Руської Церкви:

Відео дня

«Хотів би ще звернути вашу увагу на необхідність взаємодії козаків Росії, України і Білорусії. Козацтво всієї історичної Русі, всієї Святої Русі - а це і запорізькі, і донські, і кубанські та всі інші козаки - це єдина спільність людей, яка органічно пов`язана з нашою спільною духовною, культурною спадщиною. І як Церква сьогодні служить духовній єдності трьох братніх народів, так і козацтво повинно служити цій єдності і не піддаватися ні на які провокації, ні на який психологічний вплив, ні на яке шельмування. Ми служимо святій меті. Ми не боремося з суверенітетами країн і поважаємо ці суверенітети. Ми підтримуємо розвиток кожної з братніх країн і бажаємо їм успіху. Але наше завдання полягає і в тому, щоб зберігати духовну та культурну єдність на всьому просторі Святої Русі».

   У своєму виступі голова Синодального комітету із взаємодії з козацтвом митрополит Ставропольський Кирил відзначив особливі заслуги Святішого Патріарха Кирила в справі духовного піклування про козацтво.

    Виступ отамана Всевеликого війська Донського В.П. Водолацького був присвячений взаємодії козацьких військ, організацій, кадетських корпусів і навчальних закладів з Руською Православною Церквою. Отаман, зокрема, повідомив, що козаки війська Донського відродили 38 православних храмів, та наголосив на необхідності активізації зусиль у справі патріотичного виховання та духовної освіти молоді.

Прес служба Патріарха Московського і всієї Русі