3 грудня Священний Синод Константинопольської Православної Церкви причислив до лику святих преподобного Никифора Прокаженого (в миру Микола Дзанакакіс).

Він народився в селянській родині в с. Сірікарі в західній частині Криту. У 13 років батьки віддали його на навчання цирульнику, що жив у місті Ханья. Тоді у нього виявилися перші ознаки прокази. У той час критяни засилали прокажених на півострів Спіналонга, тому, коли в 16 років його хвороба стала помітною, Микола виїхав до Олександрії, де продовжував працювати цирульником. Коли проказа стала поширюватися на обличчя і руки, один ієрей порадив Миколі вирушити на острів Хіос, де був лепрозорій, влаштований прп. Анфімієм (Вайяносом).

Микола прибув на Хіос в 1914 р. у віці 24 років. Там для Миколи відкрилося поле діяльності для вдосконалення чеснот. Прп. Анфим постриг його в ченці з ім`ям Никифор. Він виконував роботи в садах і городах і був першим півчим в храмі. Згодом через хворобу Никифор втратив зір. У 1965 р. прокажених перемістили в лепрозорій «Свята Варвара» в афінському районі Егалео.

Відео дня

За безмежне терпіння і любов до ближніх Господь наділив Никифора даром пророцтва і розради стражденних. Коли 4 січня 1964 р. він помер, від його мощів виходили пахощі. Численні чудеса, що відбувалися за молитвою святого, були записані учнем преподобного о. Євменієм і віруючими.

Седмиця.