1 грудня 2012 року в Москві відбулися заходи, присвячені пам`яті святої покровительки російської столиці преподобної Єфросинії, великої княгині Московської (1353-1407). Заходи організовані Міжрегіональним громадським фондом «Центр національної слави» спільно з Урядом Москви в рамках проекту «Служіння Вітчизні: події та імена» в рік святкування 1150-річчя зародження російської державності.

   Цього дня Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил відвідав храм Різдва Пресвятої Богородиці на сінях — домову церкву Великого Кремлівського палацу. Храм засновано великою княгинею Євдокією Дмитрівною (Преподобна Єфросинія Московська) в пам`ять про перемогу в Куликовській битві.

   Предстоятель Руської Православної Церкви звершив у храмі Різдва Пресвятої Богородиці молебень і освятив меморіальну дошку в пам`ять про велику княгиню Євдокію Дмитрівну, яка буде встановлена на стіні 14-го корпусу Кремля, побудованого в 1932-1934 роках на місці знесених Чудова й Вознесенського монастирів.

Відео дня

   Після закінчення молебню й освячення, які стали першими богослужіннями в домовому храмі Великого Кремлівського палацу за багато десятиліть, Святіший Патріарх Кирил звернувся до присутніх із Первосвятительським словом.

   Предстоятель Руської Церкви висловив надію, що в комплексі Великого Кремлівського палацу буде відновлено храм «у пам`ять про великі труди святої благовірної і преподобної княгині Єфросинії Московської», що знаходився там раніше.

Рatriarchia.ru