У 1612 році монахи Києво-Печерської Лаври під керівництвом намісника монастиря архімандрита Єлисея Плетенецького заснували в Радомишлі першу в центральній Україні фабрику з виробництва паперу, який виготовлялася для друкарні Києво-Печерської Лаври і по річках Мика, Тетерів, Дніпро доставлявся в обитель.

   У пам`ять про просвітителя архімандрита Єлисея та з нагоди святкування 400-річчя заснування паперової фабрики було прийнято рішення відродити виробництво, зберігши унікальну технологію ХVII століття.

   30 листопада в історико-культурному комплексі «Замок Радомисль» казначей Києво-Печерської Лаври єпископ Бородянський Варсонофій звершив чин освячення приміщень відновленого виробництва.

Відео дня

   Владика Варсонофій передав колективу історико-культурного комплексу поздоровлення Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира та передав від Його Блаженства в дар музею факсимільну копію Пересопницького Євангелія:

   «Сьогодні святкується 400-річчя з дня заснування паперової фабрики, яка належала Києво-Печерській Лаврі. Для нас дуже радісно, що цю друкарню відкривав архімандрит Києво-Печерської Лаври Єлисей Плетенецький. Сьогодні ми освятили приміщення, в якому буде виготовлятися папір, згідно технології й традиції ХVII століття».

   Відомо, що саме на папері з Радомишльської мануфактури в 1616 році була надрукована перша книга Києво-Печерській друкарні - «Часослов».

Lavra.ua