30 листопада 2012 в Тронному залі кафедрального соборного Храму Христа Спасителя в Москві відбулася зустріч Святішого Патріарха Московського і всієї Русі Кирила з мером Риги Нілом Ушаковим, повідомляє Патріархія.ru.

   Святіший Патріарх Кирил висловив задоволення тим рівнем відносин, які існують сьогодні між Латвійською Православною Церквою і латвійською державою. Латвійська Православна Церква сьогодні може вести роботу з ув`язненими і роботу в Збройних силах. У дітей є можливість вивчати християнську традицію в школі.

   Однак у російськомовної громади в Латвії є й ряд проблем.

Відео дня

   «44% людей, що проживають в Латвії, вважають російську мову своєю рідною, але до цих пір вона офіційно є мовою іноземною. Це унікальний випадок у світовій практиці. До тих пір, поки ситуація не зміниться, ми будемо висловлювати свою стурбованість з цього приводу. Аналогічна ситуація склалася з правами великої кількості людей, яких досі називають «негромадянами». Це рана на нашому тілі, і поки ця рана болить, ми не зможемо забути цю проблему», - зазначив Предстоятель Руської Церкви.

   Святіший Патріарх переконаний, що рішення мовної проблеми не послабить латвійську ідентичність, не завдасть якоїсь шкоди і не спровокує конфлікти, а навпаки, буде сприяти міжнародному престижу Латвії, симпатіям з боку найближчих сусідів та сприяти зміцненню соціального миру й стабільності в суспільстві.

   Також Патріарх Кирил позитивно оцінив рішення про закриття декількох неонацистських інтернет-сайтів й висловив сподівання, що неонацизм, що представляє небезпеку не тільки для латвійського суспільства, не отримає розвитку.

ПРАВМИР