28 листопада 2012 року у Москві під головуванням Святішого Патріарха Московського і всієї Русі Кирила відбулося перше пленарне засідання наради «Теологія у вузах: взаємодія Церкви, держави й суспільства», організованої за підтримки Благодійного фонду святителя Григорія Богослова.

   Мета форуму, присвяченого університетській теологічній освіті в сучасній Росії, — узагальнення досвіду й вироблення заходів з розширення викладання теології у вузах Росії на засадах церковно-державного і церковно-громадського партнерства.

   Відкрив нараду Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил. У своїй доповіді Предстоятель Руської Церкви звернув увагу на відродження релігійної віри в сучасному російському суспільстві, відповіддю на яке має стати якісна теологічна освіта, що формує адекватні знання про релігію й Церкву. Теологія у вищій школі, за словами Його Святості, не суперечить принципу світськості, якщо він розуміється не в дусі агресивного секуляризму, а як світоглядна нейтральність, і якщо при цьому вивчення теології є справою вільного вибору.

Відео дня

   «Теологія у вузі — це не екзотична освітня дисципліна, не примха якихось представників Церкви, не спроба вторгнутися в чужий простір, щоб нав`язувати релігійний світогляд і чинити перешкоди у викладанні традиційних наукових дисциплін. Теологія у вузах — це культурний імператив для суспільства, яке протягом тривалого часу було практично відчужене від релігії як особливої сфери людського буття», — сказав Святіший Патріарх і закликав об`єднати зусилля всіх здорових сил суспільства, включаючи Церкву, для вирішення духовно-моральних завдань, що стоять перед нашим суспільством.

   Нарада продовжить свою роботу 29 листопада по секціях. Перша секція «Церква, суспільство, університет: моделі й стратегії взаємодії» пройде в конференц-залі Відділу зовнішніх церковних зв`язків, друга секція — «Теологічна освіта: від бакалаврату до наукового центру» — відбудеться в конференц-залі готелю «Данилівський».

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі