Майже 900 жителів болгарського історичного міста Батак підписали петицію, в якій попросили тимчасового главу Болгарської православної церкви (БПЦ) митрополита Варненського Кирила припинити проведення богослужінь у кафедральному соборі Святої Неділі, де зберігаються мощі батакійських мучеників.
Ініціатори петиції хочуть, щоб храм перетворили на музей і передали у власність держави, посилаючись при цьому на якісь архівні документи, які доводять, що ще в 1915 році місцеві жителі хотіли зробити з церкви музей.
У свою чергу митрополит Пловдівській Микола заявив, що богослужіння в соборі Святої Неділі "будуть відбуватися завжди, кожен день, тричі на день, як це належить за церковними канонами, за винятком лише здійснення таїнств хрещення та вінчання".
У липні 2011 року адміністрація міста Батак прийняла рішення про передачу у власність БПЦ та храму мощів батакійських мучеників, які до цього належали міському історичному музею.
У квітні 1876 року болгарські борці за свободу повстали проти оттоманської влади, вимагаючи звільнення своєї нації і створення незалежної держави.
30 квітня Батак був оточений восьмитисячним турецьким військом. Почалася героїчна квітнева епопея, яка тривала п`ять діб. Повстанці і народ вели мужню і важку боротьбу з численним ворогом. Близько 4-5 тисяч болгар були вбиті під час Батакської різанини.
Священний синод Болгарської православної церкви прийняв рішення канонізувати батакійських мучеників у квітні 2011 року.
Церква Святої Неділі, названа на честь мучениці Киріакії Никомидійської, була побудована в 1813 році місцевими жителями за 75 днів. Під час Квітневого повстання храм виявився останнім оплотом батачанських повстанців. У 1955 році церква оголошена державним музеєм, а в 1977 році - національно-історичною пам`яткою.
NEWSru.