У неділю, 25 листопада, в Київському Троїцькому Іонинському монастирі відзначили пам’ять оновлення соборного храму на честь Святої Трійці та 20-ліття від дня відновлення богослужінь після занепаду в атеїстичну добу, повідомляє офіційний сайт УПЦ.

Божественну літургію цього дня в обителі звершив вікарій Київської Митрополії, намісник монастиря єпископ Обухівський Іона.

Відео дня

Останньої неділі листопада 1992 року в занедбаному після закриття обителі в радянські часи соборному Свято-Троїцькому храмі було звершено першу Божественну літургію. До цього часу православна громада на чолі з настоятелем насельником Києво-Печерської Лаври ігуменом Агапітом (Бевциком, нині — архієпископ Сєверодонецький і Старобільський) молилася перед зачиненими дверима церкви.

На той час Іонинський монастир ще не був зареєстрований, при храмі діяла парафія, яка фактично була скитом Києво-Печерської Лаври. Попри те, що на храм також претендувала греко-католицька громада, ігумену Агапіту вдалося отримати дозвіл на служіння в Троїцькій церкві.

На згадку про це в Іонинському монастирі кожної останньої неділі листопада вшановується пам’ять оновлення Свято-Троїцького храму. За Божественною літургією цього дня підносилися особливі молитви та подяка Господові за те, що храм постав з руїн та повністю відновив колишню велич, і в ньому знову ось уже 20 років лунає молитва.

Звертаючись із проповіддю до парафіян цього дня, єпископ Іона звернув увагу на те, що хоча у відновленому Божому домі створено всі умови для молитовної праці, тепер і кожен віруючий має в свою чергу працювати над тим, щоб предстояти у храмі достойно.