Криза інституту сім`ї часто потребує втручання держави в її справи аж до вилучення дитини, проте невиправдане застосування цих заходів викликає тривогу Руської Православної Церкви. Це думка відображена у документі «Позиція Руської Православної Церкви з реформ сімейного права і проблемам ювенальної юстиції», прийнятому на Пленумі Міжсоборної присутності 23 листопада в Москві.

   «Тривогу Церкви викликає невиправдане втручання держави та інших зовнішніх по відношенню до сім`ї сил в її внутрішні справи та конфлікти», - розповів кореспонденту Правмира відповідальний редактор «Журналу Московської Патріархії» Сергій Чапнін.

   За його словами, сьогодні відомі факти вилучення дітей із сім`ї державою на підставі розпливчастих та необ`єктивних критеріїв, наприклад, «недостатній рівень матеріального добробуту», «низький розвиток дитини» або «неналежне виховання».

Відео дня

   «Церква застерігає, що необ`єктивні критерії, де можливий волюнтаризм органів опіки, неприпустимі. Розпливчасті норми повинні бути замінені на конкретні. Необхідно виробити механізм присутності представників духовенства на постійній основі як спостерігачів, консультантів або експертів у державних органах опіки», - підкреслив Сергій Чапнін.

ПРАВМИР