23 листопада 2012 року в Залі церковних Соборів кафедрального соборного Храму Христа Спасителя пройшли три заключні засідання пленуму Міжсоборної присутності.

   Перед початком роботи Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил висловив слова привітання на адресу Блаженнішого митрополита Київського і всієї України Володимира, якому цього дня виповнилося 77 років, і привітав голову Синодального відділу з тюремного служінняєпископа Красногорського Іринарха, якому виповнився 61 рік.

   «Блаженнішого митрополита Володимира сьогодні немає з нами в Москві. Але здоров`я його покращується, ми бажаємо йому допомоги Божої в окормленні Української Православної Церкви», — зазначив Святіший Патріарх Кирил.

Відео дня

   Члени Міжсоборної присутності проспівали «Многая літа».

   Потім відбулося обговорення проектів документів «Основи екологічної концепції Руської Православної Церкви» та «Про діяльність Руської Православної Церкви з реабілітації наркозалежних».

   За підсумками обговорення ухвалено рішення змінити назву останнього документа на «Про участь Руської Православної Церкви в реабілітації наркозалежних» і передати його на затвердження Священного Синоду.

   Після затвердження значних поправок, внесених учасниками пленуму, документи «Основи екологічної концепції Руської Православної Церкви» та «Про позицію Церкви у зв`язку з появою і перспективами розвитку нових технологій ідентифікації особи» направлені на розгляд Архієрейського Собору 2013 року.

   «Ми вичерпали дводенний порядок денний пленуму Міжсоборної присутності — міжсоборне обговорення важливих проблем. Ця робота почалася з ініціативи комісій Міжсоборної присутності зі складання документів, потім вона включала в себе загальноцерковні обговорення, потім узагальнення відгуків редакційною комісією та президією, після чого пройшло детальне обговорення на пленумі. Ніякого подібного більш ретельного механізму соборного осмислення проблем, що стоять перед Церквою, раніше не існувало. Ми створили документи соборного значення. Дай Боже, щоб наша спільна діяльність служила єдності нашої Церкви, а, найголовніше, спасінню людей», — відзначив Предстоятель Руської Церкви, завершуючи пленум.

   Він також подякував секретаріату Присутності і всім тим людям, які працювали в профільних комісіях над текстами.

   Від імені всіх присутніх митрополит Крутицький і Коломенський Ювеналій подякував Святішому Патріарху Кирилу за невтомні труди з керівництва Міжсоборною присутністю.

   Документи, прийняті пленумом, будуть опубліковані в офіційних засобах масової інформації Московського Патріархату після внесення всіх поправок, схвалених членами Міжсоборної присутності.

Патріархія.ru