22 листопада 2012 року в Залі церковних соборів кафедрального соборного Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Святішого Патріарха Московського і всієї Русі Кирила розпочав роботу другий пленум Міжсоборної присутності Руської Православної Церкви.

   Роботі першого засідання пленуму передував молебний спів на початок всякої доброї справи.

   У президії пленуму — Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил; митрополит Cанкт-Петербурзький і Ладозький Володимир; митрополит Крутицький і Коломенський Ювеналій; Митрополит Кишинівський і всієї Молдови Володимир; митрополит Саранський і Мордовський Варсонофій, керуючий справами Московської Патріархії; митрополит Астанайський і Казахстанський Олександр, голова Митрополичого округу в Республіці Казахстан.

Відео дня

   На початку першого засідання Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил виступив із доповіддю, в якій озвучив основні теми й завдання пленуму Міжсоборної присутності.

   Предстоятель Руської Церкви також вніс низку пропозицій щодо процедури прийняття рішень на засіданнях і представив учасникам загальну програму пленуму і порядок денний.

Усього 22-23 листопада відбудеться 8 пленарних засідань.

До порядку денного другого засідання пленуму Міжсоборної присутності входить обговорення проектів документів:

«Пропозиції щодо внесення змін та доповнень до Статуту Руської Православної Церкви» (доповідач: архімандрит Сава (Тутунов) — від редакційної комісії; співдоповідач: протоієрей Владислав Ципін — від профільної комісії)

«Процедура обрання Патріарха Московського і всієї Русі» (доповідач: протоієрей Владислав Ципін — від профільної комісії; співдоповідач: архімандрит Сава (Тутунов) — від редакційної комісії)

«Про позицію Церкви у зв`язку з появою і перспективами розвитку нових технологій ідентифікації особи» (доповідач: протоієрей Всеволод Чаплін — від профільної і від редакційної комісій)

«Позиція Руської Православної Церкви щодо ювенальної юстиції» (доповідач: С.В. Чапнін — від профільної комісії; співдоповідач: В.Р. Легойда — від редакційної комісії)

«Основи екологічної концепції Руської Православної Церкви» (доповідач: ігумен Филип (Рябих) — від профільної комісії; співдоповідач: протоієрей Всеволод Чаплін — від редакційної комісії)

«Про діяльність Руської Православної Церкви з реабілітації наркозалежних» (доповідач: єпископ Смоленський і В`яземський Пантелеімон — від профільної комісії; співдоповідач: М.Б. Нелюбова — кооптований учасник редакційної комісії під час роботи над цим документом).

***

Положення про Міжсоборну присутність Руської Православної Церкви затверджено на засіданні Священного Синоду Руської Православної Церкви, що відбувся 27 липня 2009 року під головуванням Святішого Патріарха Московського і всієї Русі Кирила в Києві (журнал № 55).

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі