23 листопада 2012 року о 15.00 у Національному Києво-Печерському історико-культурному заповіднику напередодні Дня пам’яті жертв голодомору і політичних репресій в Україні (24 листопада) відбудеться відкриття виставки “1937 рік: Голгофа Церкви. До 75-річчя подвигу християн, що постраждали під час “Великого терору”. Організатори виставки – Музей “Православна Україна” Української Православної Церкви і Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник

Виставка створена на основі архівних матеріалів, особистих справ представників репресованого духовенства Києво-Печерської лаври, унікальних фотографій вітчизняних новомучеників: київського митрополита Костянтина (Д’якова), одеського митрополита Анатолія (Грисюка), харківського архієпископа Олександра (Петровського), полтавського архієпископа Феофана (Бистрова), Онуфрія (Гагалюка), священносповідника Олексія Глаголєва та ін. Відвідувачі матимуть нагоду ознайомитися також з іншими експонатами зі збірок Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника і Музею “Православна Україна” УПЦ.

«Церква як складова суспільства і її представники стали також жертвами сталінського червоного терору. 1932 р. був підписаний декрет, що поклав початок “безбожній п’ятирічці”, з метою, щоб “До 1 травня 1937 року ім’я Боже має бути забутим на території країни”. У результаті його “виконання і перевиконання” було заарештовано 40 архієреїв, закрито і знищено 95 відсотків храмів. 20 років тому, в 1992 р., відбулася перша канонізація новомучеників і сповідників ХХ століття, які постраждали за віру Христову», - повідомляють організатори виставки.

Відео дня

Захід відбувається за благословення митрополита Київського і всієї України, Блаженнішого Володимира, Предстоятеля Української Православної Церкви.

Сайт Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника