За підсумками п`ятого засідання президії Міжсоборної присутності, що відбулося 21 листопада в Патріаршій та Синодальній резиденції в Даниловому монастирі Москви, прийнято рішення передати на розгляд пленуму Присутності шість документів, повідомляє прес-служба Синодального інформаційного відділу РПЦ.

Проекти «Процедура і критерії обрання Патріарха Московського і всієї Русі», «Пропозиції щодо внесення доповнень і змін до Статуту РПЦ», «Про позицію Церкви у зв`язку з появою і перспективами розвитку нових технологій ідентифікації особи», «Позиція РПЦ про реформу сімейного права і проблеми ювенальної юстиції», «Про засади реабілітації наркозалежних в РПЦ», «Про позицію РПЦ з актуальних проблем екології», підготовлені комісіями Присутності в 2011 і в 2012 роках, пройшли загальноцерковну дискусію, змінені з урахуванням отриманий відгуків з єпархій та коментарів в Інтернеті.

У зв`язку з численністю відгуків, що виявили полярність думок, на доопрацювання в профільну комісію Присутності повернутий проект «Положення про монастирі та чернецтво».

Відео дня

Святіший Патріарх Кирил пояснив причини повернення документа на доопрацювання: «Це не означає, що сам проект поганий, але це означає, що постановка питання виявила дуже високий інтерес до цієї теми і виявила наявність полярних думок. Слава Богу, що всі ці думки ми виявляємо в контексті абсолютно нормальної внутрішньоцерковної дискусії. Якби цього не було, то ці полярні думки могли б загострювати наше життя, створювати внутрішнє напруження і призводити до різномислія, яке мало би небажані наслідки для життя Церкви. Тому, позаяк виявляються ці полярні думки, потрібно дати можливість комісії далі продовжити свою роботу».

Враховуючи значне число отриманих різнобічних відгуків на проект «Церковнослов`янська мова в житті РПЦ XXI століття», президія визнала за необхідне продовжити дослідження теми із залученням вчених фахівців з даного питання. При цьому члени президії відзначили необхідність вивчення церковнослов`янської мови в недільних школах, а також у парафіях в рамках різних просвітницьких заходів та катехізичної діяльності.

Завершилося засідання визначенням тем, які тринадцять комісій Міжсоборної присутності вивчатимуть в найближчі роки. Теми будуть опубліковані по завершенні пленуму Міжсоборної присутності.