Православна Церква святкує пам`ять ікони Божої Матері «Скоропослушниця».

Ікона Божої Матері, іменована «Скоропослушниця» - стародавній чудотворний образ, знаходиться на Святій Горі Афон, в монастирі Дохіар. Монастирське переказ відносить час її написання до Х століття, до часу життя настоятеля обителі святого Неофіта.

У 1664 році трапезарь Ніл, проходячи в нічний час в трапезну із запаленою лучиною, почув від образу Богородиці, що висів над дверима, голос, що закликав його надалі тут не ходити і не коптити ікону. Чернець подумав, що це жарт якого-небудь брата, знехтував знаменням і продовжував ходити в трапезну і коптить лучиною. Раптово він осліп.

Відео дня

У гіркому каятті молився Ніл перед іконою Божої Матері, благаючи про прощення. І знову почув дивний голос, який сповіщав про прощення і повернення зору і наказував сповістити всій братії: «З цієї пори іменуватиметься ця ікона Моя Скоропослушниця, тому що швидку всім, притікаючим до неї, буду являти милість і виконання прохань». Пресвята Богородиця виконала і тепер виконує Свою обіцянку - виявляє швидку допомогу і розраду всім, хто з вірою до Неї притікає.

На Русі завжди користувалися великою любов`ю і шануванням списки з чудотворної Афонської ікони «Скоропослушниця». Багато хто з них прославилися чудесами. Особливо відзначалися випадки зцілення від падучої хвороби і біснування.

У 1938 році Афонська обитель Дохіар принесла в дар Руської Духовної Місії в Єрусалимі список з чудотворної ікони Божої Матері «Скоропослушниця».

Православ`я і світ