14 листопада Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив чин великого освячення води в річці Йордан.

Предстоятель Руської Православної Церкви привітав усіх з освяченням води на місці Хрещення Господа Ісуса Христа, зазначивши:

«Освячуючи воду, ми закликаємо силу благодаті Божої, силу Духа Святого, щоб вона з`єдналася з природним єством води і наповнила воду, яка при цьому продовжує зберігати всі свої фізичні і хімічні якості, силою іншого буття. Ми знаємо, що так і відбувається і свята вода, володіючи цією силою, допомагає людям в хворобах, печалях, скорботах.

Відео дня

У якомусь сенсі чин великого освячення води відкриває нам таємницю того, що сталося через народження, страждання, смерть і воскресіння Господа Спасителя: люди знайшли можливість у своєму житті спиратися не тільки на власні природні сили, а й залучати силу Божу. Це не означає, що вона пригнічує силу людську, але не означає також, що людська сила здатна ігнорувати Божу силу. У дивовижному і таємничому поєднанні людської свободи і Божої присутності в світі і звершується історія.

Ті, хто це ігнорує, впадають в найбільшу помилку. Ми здатні перетворювати на краще світ і власні душі тільки тоді, коли людські зусилля поєднуються з Божественною силою. Заради цього і прийшов у світ Христос.

На цьому місці особливо відчувається і переживається великий акт Хрещення Господа. Коли Спаситель прийшов у натовпі грішників до Івана Хрестителя, щоб, будучи безгрішним, разом з ними омитися в цих йорданських водах, Він не потребував хрещення. Але Він був одним з нас і зробив те, що повинен був зробити за Своєю людяністю. Це знову свідчить про велику таємницю Боговтілення, про з`єднання Божественного і людського як в особі Самого Сина Божого, Господа і Спасителя нашого, так і в подальшому житті Церкви.

Нехай благодать Святого Духа невід`ємно перебуває з усіма, хто відкриває назустріч благодаті свої серця. Нехай береже вас Господь ».

Патриархия.ru