У продовження паломництва по Святій Землі 13 листопада 2012 року Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил прибув на гору Фавор. Біля врат монастиря Преображення Господнього Святішого Владику зустрів настоятель обителі архімандрит Іларіон.

   У монастирському храмі Предстоятель Руської Православної Церкви звершив молебень. За богослужінням Його Святість прочитав уривок з Євангелія від Луки, в якому розповідається про Преображення Спасителя. У храмі молилися численні паломники з Росії. Церковні співи молебню виконав хор московського Стрітенського ставропігійного монастиря.

   Зі словами привітання до Святішого Патріарха Кирила звернувся настоятель монастиря Преображення Господнього. На згадку про відвідання цього святого місця Його Святості були піднесені різьблений хрест, пригорща землі з гори Фавор, чотки.

Відео дня

   Святіший Патріарх звернувся до присутніх:

   «З особливим почуттям я відвідую Фавор — місце, де видимо була явлена Божественна благодать. Фаворське світло і є видимим проявом благодаті, яка перетворює людську природу і перетворює космос.

   Тут, на Фаворі, була явлена таємниця освячення Богом людей і фізичної природи. Апостол Петро попросив згоди Господа на творення в цьому місці трьох кущ. Це була його природна відповідь на явлення Божої благодаті. Вже за святої рівноапостольної Єлени тут була побудована базиліка і відбувалося церковне життя. Але ми знаємо також, які грізні історичні бурі пройшли над Фавором, — усе було зруйновано. І силами наших предків, православних християн, церковне життя тут відродилося. Я радий, що прибув сюди в 150-ту річницю освячення Єрусалимським Патріархом Кирилом храму, спорудженого на Фаворі.

   Безліч паломників з Руської Православної Церкви відвідують це місце. Я дуже радий молитися з усіма вами, мої дорогі».

   На згадку про відвідання монастиря Преображення Господнього на Фаворі Святіший Патріарх подарував обителі напрестольну лампаду. Настоятелю монастиря було вручено наперсний хрест.

Патріархія.ru