Розпочата підготовка до святкування 1025-річчя Хрещення Русі   Найближчим часом почне діяти міжнародний комітет з підготовки до святкування 1025-річчя Хрещення Русі в Україні, Росії та Білорусії.

   Рішення про це було прийнято 31 жовтня 2012 року під час зустрічі Святішого Патріарха Московського і всієї Русі Кирила з учасниками V фестивалю православних ЗМІ «Віра і слово» в Храмі Христа Спасителя в Москві.

   Як зазначають організатори, наступного року святкування Дня Хрещення Русі пройде не тільки в Києві, Москві та Мінську, але й «по всій території історичної Русі».

Відео дня

   Керівник міжнародної громадської організації «День Хрещення Русі» О.В. Кривошея (творчий псевдонім — Олег Карамазов, лідер рок-гурту «Брати Карамазови») повідомив, що під час щорічних святкувань Дня Хрещення Русі до організаторів надходить велика кількість пропозицій та ідей з України, Росії, Білорусії.

   «Як правило, ми отримуємо ці пропозиції або напередодні, або в дні самого святкування і відреагувати або включити запропоноване до програми заходів не встигаємо», — розповів О.В. Кривошея. У зв`язку з цим було вирішено вже зараз провести збір пропозицій щодо організації міжнародного святкування 1025-річчя Хрещення Русі. Святіший Патріарх Кирил підтримав цю ініціативу і запропонував створити міжнародний комітет з підготовки до урочистостей — за участю представників Росії, України, Білорусії — який врахує всі побажання щодо святкування Дня Хрещення Русі.

  «Свято Хрещення Русі стало державним на Україні, в Росії; сподіваємося, що і в інших країнах йому буде надано високий статус», — зазначив Святіший Патріарх. За словами Його Святості, до цих днів необхідно готуватися: «Важливо, щоб не тільки Православна Церква, але й державні інститути брали участь і в підготовці, і в проведенні. Адже це наше джерело, неможливо забувати джерело — це, мабуть, найважливіша подія в історії наших народів».

   «Нам потрібно спиратися на те, що дійсно надає нам культурну основу для духовної єдності», — відзначив Предстоятель Руської Церкви, розмірковуючи про важливість святкування Дня Хрещення Русі. При цьому, зазначає Святіший Владика, «потрібно докласти ще чимало зусиль для того, щоб воно зайняло своє гідне місце в духовному та культурному житті наших народів».

   Пропозиції щодо організації святкування 1025-річчя Хрещення Русі можна направляти на електронну адресу info@dkr.kiev.ua, повідомляє Синодальний інформаційний відділ.

   День Хрещення Русі відзначається 28 липня, в день пам`яті святого рівноапостольного князя Володимира.

   Міжнародна громадська організація «День Хрещення Русі» з 2007 року проводить щорічні урочистості з нагоди цього свята в столицях Росії, України і Білорусії.

  В Україні День Хрещення Русі є державним святом з 2008 року, в Росії він відзначається на державному рівні з 2010 року.

Патріархія.ru