Покійний Патріарх Болгарський Максим заповів своє майно Синоду Болгарської Православної Церкви, повідомляє портал «Релігія і ЗМІ» з посиланням на болгарське видання «Монітор».

7 листопада заповіт Патріарха, складений в грудні 2011 р., був розкритий спеціальною комісією у складі митрополитів Слівенського Іоанникія і Пловдівського Миколи і єпископа Знепольского Іоанна.

Він не мав особистих банківських рахунків, жодних заощаджень, особистих цінних речей і нерухомого майна. Майном покійного можна назвати лише ті предмети, які він придбав на власні гроші: книги, наручний годинник «Промінь» і стара друкарська машинка «Континенталь», яку він купив у знайомого адвоката в 1968 р. Мерседес, на якому їздив Патріарх Максим, був випущений 21 рік тому.

Відео дня

У Софійській митрополії розповіли, що весь час свого Патріаршества Предстоятель прожив у маленькій кімнатці в будівлі Софійській митрополії, меблювання якої становила кушетка, дубове бюро, книжкова етажерка і 3 стільці для відвідувачів. Він не любив марнотратства, тому його стіл зазвичай включав скромні страви, а найбільшим делікатесом вважалася запечена скумбрія.

Патріарх Максим одержував зарплату в розмірі 680 левів, з яких 100 залишав собі, а решту передавав дитячому будинку для дітей-сиріт зі слабким зором в софійському кварталі «Надія». Цьому дитячому будинку Патріарх Максим щомісяця передавав гроші майже 30 років.

В кабінеті глави Болгарської Церкви зберігався особистий щоденник і архів попередника Патріарха Максима - Патріарха Болгарського Кирила (Константинова), які найближчим часом будуть передані до Церковно-історичного музею при Болгарській Патріархії.

Поки немає відомостей про те, що і Патріарх Максим вів особистий щоденник, а багатий архів його багаторічного листування з різними державними та громадськими організаціями також буде переданий до Церковно-історичного музею.

Православ`я і світ