Набережна Кури, де будуються дивні скульптури та будівлі, полита кров`ю грузинських мучеників і на цьому місці у нас повинен бути храм імені 100 тисяч мучеників, - заявив Католікос-Патріарх всієї Грузії, Святіший і Блаженніший Ілля II під час проповіді, повідомляє Грузія-Онлайн.

При цьому патріарх назвав три головні цінності, на які повинні грунтуватися як людське життя, так і життя держави. Як зазначив Ілія II, такими є - Господь, Батьківщина і Людина.

За словами патріарха, грузинський народ споконвіку був віруючим, проте, були й такі трагічні роки, коли він своїми руками руйнував храми і монастирі.

Відео дня

Згідно з грузинськими хроніками, у 1227 році Султан Хорезмський Джалал-Ед-Дін напав на Грузію. У перший день бою на підступах до Тбілісі грузинське військо відважно відбило атаку ворога, але перси, що жили в Тбілісі, вночі зрадницьки відкрили міську браму і впустили ворожі війська в місто. За словами літописця, що описує один з найстрашніших днів історії Грузії, «слово безсиле передати скоєне ворогом винищення християн, коли немовлят, відібраних від материнських грудей, били об бруківку». Кров рікою текла по місту. Юнаків кастрували, гвалтували жінок, матерів заколювали над трупами дітей. Від криків і голосінь здригалося місто. Річка і міські вулиці були наповнені убієнними.

Потім Джалал-Ед-Дін наказав винести з Сіонського храму ікони Богородиці та Спасителя, покласти їх на середину мосту через Куру (Мткварі) і, пригнавши городян, наказав пройтися по мосту, плюндруючи святі ікони. Тим, хто відмовиться від християнства, обіцяли залишити в живих, а іншим відсікали голови. Сто тисяч грузинів пожертвували життям заради поклоніння святим іконам. Їм відтяли голови, а тіла скинули в річку.