У Верховній Раді зареєстровано законопроект № 11413, який передбачає надання громадянам права відмовлятися від отримання біометричних паспортів з релігійних переконань.

Автор документа "регіонал" Василь Грицак пропонує закріпити таке право шляхом внесення змін до закону «Про свободу совісті та релігійні організації». На думку Грицака, таке нововведення дасть змогу «зберегти право кожного громадянина на свободу віросповідання», повідомляє "ZN.ua".

«Держава гарантує кожній особі право на відмову від отримання такого документа або внесення інформації на чіп. Таке право реалізується шляхом подачі заяви до відповідного центрального органу виконавчої влади», - йдеться в документі.

Відео дня

Раніше уповноважений представник Української православної церкви у Верховній Раді України протоієрей Василь Русинка заявив, що Закон про запровадження в Україні біометричних паспортів може викликати масові протести віруючих.

Як повідомлялося, 2 жовтня Верховна Рада України ухвалила закон про Єдиний державний демографічний реєстр, який передбачає запровадження електронних паспортів для українців.

Закон, зокрема, передбачає введення електронних паспортів - документів з електронним носієм біометричної інформації для виїзду за кордон у відповідності зі стандартами Міжнародної організації цивільної авіації (ІCАО).