10 листопада 2012 року Предстоятель Руської Православної Церкви зустрівся з головою Палестинської національної адміністрації Махмудом Аббасом.

   Головним змістом бесіди стало обговорення шляхів встановлення справедливого й міцного миру на Близькому Сході і, зокрема, ролі релігійних громад в його досягненні. Серед питань, що обговорювалися, — ситуація на Близькому Сході. У низці країн близькосхідного регіону зростає напруженість, що призводить до відтоку християнського населення. Такий стан справ, за свідченням Патріарха Кирила, дуже непокоїть Руську Православну Церкву.

   Святіший Патріарх Кирил назвав важливим чинником у відносинах між країнами Святої Русі і Палестиною те, що серед жителів цієї землі — православні араби, що складають паству Єрусалимського Патріархату. У зв`язку з цим Його Святість зазначив: між Московським і Єрусалимським Патріархатами існують істинно братерські, дружні відносини, це було підтверджено і в ході нинішнього візиту, зокрема, під час зустрічі Предстоятелів двох Помісних Православних Церков, що відбулася напередодні.

Відео дня

   Святіший Патріарх Кирил поділився оцінкою християнсько-мусульманських відносин у Палестині, що її було дано Блаженнішим Патріархом Феофілом, який відзначив їх мирний, дружній і братерський характер. Святіший Владика висловив жаль, що наразі така ситуація складається далеко не у всіх країнах Близького Сходу. Порушення громадянського миру трагічним чином позначається на становищі релігійних меншин, зокрема, християн.

    «Ми змушені з жалем відзначити вихід християнського арабського населення з Близького Сходу. У низці країн християни стикаються з погрозами, з вимогами виїхати, нерідко гинуть під час громадянських зіткнень. Це не може залишити нас байдужими», — сказав Патріарх Кирил, відзначивши, що Руська Православна Церква повністю солідарна з Православними Церквами Близького Сходу — Олександрійським, Антіохійським, Єрусалимським Патріархатами.

   Глава Палестинської національної адміністрації Махмуд Аббас вручив Предстоятелю Руської Православної Церкви вищу нагороду Палестини — орден «Зірка Віфлеєму». Нагороду було вручено Святішому Патріарху на знак поваги до його високого сану, на подяку за зусилля з досягнення миру й стабільності на Святій Землі, зміцнення духовних і релігійних зв`язків між російським і палестинськими народами.

Служба комунікації ВЗЦЗ/Патріархія.ru