10 листопада Православна Церква вшановує пам`ять преподобного Іова Почаївського.

Батьківщиною цього подвижника була південно-західна частина Русі (Покуття, Галичина). Він походив з благочестивої дворянської родини. З раннього дитинства юнак покинув батьківський дім і пішов в Угорницький монастир.

Преподобному довелося трудитися в декількох монастирях. Особливими подвигами прославився святий на Почаївській горі.

Відео дня

На цій горі Преподобний Іов прославляється як великий угодник, як молитовник, як пісник, самітник, сповідник Православної віри. Святий у своєму житті об`єднав головне - духовне, з необхідним - тілесними трудами.

Що було головним у житті святих і зокрема преподобного Іова? Головне - це духовний подвиг, перебування в молитовному стані, в безперестанної боротьби з помислами, викоріненні пристрастей і гріховних навичок занепалої природи людини. Твердість характеру з`єднувалася в преподобному Іові зі смиренням, братолюбством і досконалим беззлобіем. Від багатоденних стоянь на молитві ноги у преподобного Іова набрякали так, що покривалися виразками, сліди від яких до сьогодні залишилися на його нетлінних мощах.

За словами учня Преподобного - ігумена Досифея - ночі Іов проводив у молитвах, а дні в монастирських працях «землі копанням, дереви насаджень і гною збиранням собі сміряюща». Перше, що зробив преп. Іов після того, як братія поставили його ігуменом - це ввів Студійський статут. Займався повчанням братії, повчав православний народ друкуючи духовну літературу та листівки, які в той час були великою духовною підтримкою для православного народу.

На Волині Преподобний явився справжнім захисником, проповідником і безбоязним сповідником Православної віри.

Він прожив рівно сто років. За тиждень до кончини 21 жовтня 1651 Преподобний мав одкровення у своїй печері про точний день своєї кончини. 28 жовтня він сам відслужив Божественну літургію, і закінчивши її і, подяку останнє цілування братії, без всякої хвороби мирно відійшов до Господа "в той же самий час, який передбачив".

28 серпня (10 вересня н. ст.) - день обрітення мощей Преподобного Іова, 28 жовтня (10 листопада н. ст.) - День блаженної кончини і 6 травня (19 травня н. ст.) - День пам`яті праведного Іова Багатостраждального.

Офіційний сайт Почаївської Лаври