Патріарх Московський і всієї Русі Кирил буде молитися за мир на Близькому Сході.

   "Ми знаємо, що немає ще повного миру і належної справедливості тут на Близькому Сході, і тому перебування у Святій землі буде супроводжуватися молитвами за мир в Єрусалимі і для всієї Святої Землі", - сказав патріарх у п`ятницю на брифінгу після прибуття в Єрусалим.

   З цієї поїздки починається шестиденний візит-паломництво патріарха Московського і всієї Русі Кирила в Ізраїль, Палестинську національну адміністрацію та Йорданію.

Відео дня

   Християнський Єрусалим захоплено зустрів патріарха Московського і всієї Русі Кирила - урочиста процесія духовенства різних конфесій і мирян супроводжувала предстоятеля Руської православної церкви від Яффських воріт старого міста до головної християнської святині - храму Гробу Господнього, де патріарх здійснив перше богослужіння розпочавшогося паломництва, повідомляє РИА Новости.

   Представники Єрусалимської православної, Вірменської апостольської, Коптської, Антіосійскої і Католицької церков, а також каваси - традиційні вартові храму Гробу Господнього у формі часів османського панування пройшли з московським первосвятителем і делегацією РПЦ хресним ходом від Яффських воріт до Єрусалимської патріархії, де предстоятеля РПЦ урочисто і тепло зустрів патріарх Єрусалимський Феофіл. Потім процесія з великодніми піснеспівами мирян рушила до храму Гробу Господнього, який зустрів гостей з Росії дзвонами. На площі перед храмом зібралися тисячі віруючих, які просили патріархів благословити їх.

   Патріарх звершив короткий молебень біля входу в Кувуклію - саме священне місце храму, каплицю над плитою Гробу Господнього. Патріархи Кирил та Феофіл одягнені в урочистий червоний одяг духовенства Руської та Єрусалимської церков здійснили коротке богослужіння, славослів`я в Кафоліконе - межі храму Гробу Господнього, яка належить Єрусалимському патріархатові.

   Під час урочистостей співав хор Стрітенського монастиря Москви, супроводжуючий патріарха в його поїздці по Святій землі.

   Патріарх Феофіл у храмі звернувся до предстоятеля РПЦ з урочистою промовою, в якій наголосив на важливості братерських відносин двох православних церков.

   Патріарх Кирил сказав, що кожен християнин мріє хоч раз потрапити на Святу землю, пройти по хресній дорозі Спасителя, вклонитися каменю, де лежало тіло Ісуса (плиті Гробу Господнього в однойменному храмі).

   "Вперше я прибуваю на Святу землю, щоб принести молитви від імені всієї Руської церкви, яка обрала мене своїм предстоятелем", - підкреслив патріарх Кирил.

   Він засвідчив повагу до стародавньої Єрусалимської церкви від віруючих Росії, України, Білорусії, Молдови та інших країн, що входять у канонічну територію Московського патріархату.

   "Хотів би оновити братні почуття, спільно піднести на Гробі Господньому молитви про мир всього світу, добрий стан Церков та спасіння всіх... Наше особливе моління, щоб на місці великої перемоги Христової запанували мир і злагода між людьми", - зазначив патріарх Кирил.

   У рамках розпочатої в п`ятницю шестиденної поїздки по Святій Землі патріарх відвідає найважливіші християнські пам`ятки на території Ізраїлю, Палестинської національної адміністрації та Йорданії.