Творчий колектив скульпторів під керівництвом народного художника Росії Салавата Щербакова переміг у конкурсі на виготовлення пам`ятника священномученику патріарху Гермогену в Москві.

Як повідомляє в четвер офіційний сайт РПЦ, журі на виставці-форумі "Православна Русь: до Дня народної єдності", що проходила 4-8 листопада в "Манежі", відібрало три кращих проекти пам`ятника з майже 60 представлених робіт. Як уточнили РІА «Новости» організатори виставки-форуму, перше місце посів творчий колектив скульпторів під керівництвом Щербакова.

Відео дня

Патріарх Гермоген надихнув народне ополчення на звільнення столиці Росії від іноземних інтервентів в період Смути початку XVII століття, був заточений за свої патріотичні переконання в Чудов монастир і помер там від голоду 400 років тому.

На виставці-форумі в Москві були представлені 59 робіт скульпторів з різних міст Росії та зарубіжжя. Кожен відвідувач виставки мав можливість віддати голос за роботу в рамках народного голосування.

За даними прес-служби РПЦ, журі всеросійського конкурсу на кращий проект пам`ятника очолив голова відділу зовнішніх церковних зв`язків (ВЗЦЗ) Московського патріархату, митрополит Волоколамський Іларіон.

"Пам`ятник святителю, який буде стояти в Олександрівському саду, повинен бути величним, повинен показувати патріарха у всій славі його сану, але в той же час лик святителя повинен бути звернений до сучасній людині, щоб люди як церковні, так і далекі від Церкви, бачили в цьому монументі позитивний і привабливий образ", - сказав митрополит Іларіон, слова якого наводяться в прес-релізі.

Основу пам`ятника - в Олександрівському саду, біля стін Кремля - патріарх Московський і всієї Русі Кирил вже заклав у березні цього року. Тоді ж він оголосив конкурс на створення монумента. За минулі місяці на конкурс надійшло близько 80 заявок, і 60 з них були представлені в "Манежі".

Відкриття пам`ятника заплановане на 25 травня 2013 року - до 100-річчя з дня прославлення патріарха Гермогена у лику святих.

У березні 2012 року патріарх Кирил також заклав перший у Москві храм на честь священномученика Гермогена - він буде зведений в Крилатському в рамках програми будівництва 200 храмів у спальних районах міста.