Документальний фільм «Сирія: війна і віра. Погляд зсередини» був презентований 3 листопада в 45-му корпусі Києво-Печерської Лаври. Фільм знятий групою журналістів телеканалу НТН, що входить до складу медіа-групи телеканалу «ІНТЕР», спільно з Відділом зовнішніх церковних зв’язків Української Православної Церкви. Активну участь в підготовці фільму прийняв співробітник ВЗЦЗ УПЦ протоієрей Захарій Керстюк, повідомляє офіційний сайт УПЦ.

Фільм розповідає про сучасне положення Сирії, про роль релігії в збройному протистоянні, а також про відношення звичайних сирійців до військових дій в країні, які, на їх погляд, нав’язуються ззовні. У стрічці показані дві сім’ї – християнська і мусульманська, які однаково страждають від військових дій. В фільмі також приведені факти, які свідчать про те, що в Сирії воюють іноземні найманці, а саме радикальні ісламісти, які використовують релігію задля виправдання вбивств, задля досягнення брудних цілей. Слід зазначити, що за різними даними за час військових дій у Сирії вже загинуло від 14 до 30 тисяч мирних жителів.

Після перегляду стрічки слово взяв Посол Сирії в Україні Мохаммед Саїд Акіль. Він нагадав, що Сирія завжди була країною, в якій мирно жили представники різних релігій. Сирійський дипломат закликав говорити правду про його країну і не довіряти західним ЗМІ, які, на його думку, ведуть інформаційну війну проти його Батьківщини.

Відео дня

«Хоч Сирія і далеко від нас, однак і в Україні живуть християни і мусульмани, і ці питання є близькими й для нас. Не втручаючись у внутрішні справи мусульман, Українська Православна Церква налаштована на співпрацю саме з традиційним ісламом для блага українського суспільства. Ми проти радикального ісламу і докладатимемо всіх зусиль, щоб сторонні сили не порушили мирного співіснування між віруючими християнами і мусульманами в нашій країні», — зазначив єпископ Броварський Феодосій.

Очікується, що фільм буде показаний по телеканалу НТН 11 листопада.