Виставка "Подолання: Руська церква і радянська влада" відкрилася в Москві 7 листопада в Державному центральному музеї сучасної історії Росії - колишньому Музеї революції. Про це повідомляють РІА Новости.
"Мета виставки - показати історію духовного опору безбожництву і навчитися здобувати уроки, що виклали нам наші мученики", - повідомив ректор Православного Свято-Тихонівського державного університету (ПСТДУ), який організував виставку спільно з музеєм сучасної історії, протоієрей Володимир Воробйов.
За його словами, за 20 років існування ПСТДУ його істориками "зібрані численні свідчення сповідництва і мучеництва, простежено тисячі доль, проаналізована історія внутріцерковних суперечок, спровокованих гонителями, написані яскраві сторінки боротьби безбожної держави з Православною церквою".
Директор музею сучасної історії Росії Сергій Архангелов зазначив, що в постійній музейній експозиції також є експонати, пов`язані і з участю Церкви в значущих моментах державної історії і з "гонінням на Церкву", зокрема, представлені документи про патріарха Тихона - покровителя ПСТДУ.
В експозицію "Подолання: Руська Церква і радянська влада" увійшли різні документи, що відображають як богоборницьку політику влади, так і реакцію на неї Церкви. Значну увагу приділено антирелігійній пропаганді, яка велася скрізь: у школах, вузах, в армії, серед робітників і селян. Відвідувачі зможуть ознайомитися з радянською періодикою, атеїстичними виданнями, плакатами, листівками, стінгазети і навіть з ляльками, які використовувалися в 1920-х роках при постановці антирелігійних спектаклів.
Всього експонатів – більш як тисяча. Унікальною організатори називають добірку карикатур на Сталіна, пов`язаних з його ставленням до РПЦ, які публікувалися під час війни в газетах на окупованих територіях (з архіву ФСБ), репрезентативні документи, що відображають політику держави щодо Церкви протягом усього періоду (з фондів ДА РФ і РГАСПІ), документи з в`язниць і таборів (з різних приватних зібрань), графіку та малюнки ув`язнених, документи 1950-1970-х років з внутрішнього церковного діловодства, що ілюструють репресивну установку держави стосовно Церкви.
"Готуючи виставку, ми дбали про те, щоб глядачі відчули дух епохи, відчули причетність до життя віруючих ХХ століття. Хочеться сподіватися, що сучасний спосіб подачі історичних реалій допоможе проекту вийти за межі церковного співтовариства, отримати відгук з боку широкої аудиторії людей, що цікавляться як історією церкви, так і історією Росії в цілому ", - повідомив куратор виставки диякон Павло Єрмілов.
Експонати розміщені в шести залах в хронологічному порядку. Кожен зал представлений символічним для цієї епохи словом, що став "ключем" при створенні художньої концепції. Смисловий центр виставки - розділи, присвячені епосі наймасштабніших і кривавих гонінь: з жовтневого перевороту по 1937 рік. Але за цим страшним періодом слідує продовження: Церква в СРСР залишалася гнаною і в повоєнні десятиліття, аж до середини 1980-х років.
У рамках виставки заплановано відкриті лекції світських і церковних істориків. Експозиція триватиме до 9 грудня.
Прочитати інтерв`ю з дияконом Павлом Єрміловим про виставку, про пропаганду релігійну, комуністичну та фашистську і про те, чи варто церкві асоціювати себе з владою можна ТУТ