Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил 4 листопада очолив церемонію відкриття XI церковно-громадської виставки-форуму «Православна Русь — до Дня народної єдності» в Центральному виставковому залі «Манеж».

Як повідомляє прес-служба Московського Патріархату, під час огляду виставки намісник Стрітенського ставропігійного монастиря, відповідальний секретар Патріаршої ради з культури архімандрит Тихон (Шевкунов) представив Його Святості експозицію конкурсних проектів пам`ятника священномученику Єрмогену, Патріарху Московському.

Всеросійський конкурс проводиться у зв`язку з 400-річчям з дня мученицької кончини і 100-річчям прославлення Патріарха Гермогена в лику святих. На виставці представлено понад 50 робіт найкращих скульпторів Росії. Пам`ятник Патріарху-мученику буде встановлений в Олександрівському саду біля стін Московського Кремля.

Відео дня

Після огляду проектів пам`ятника Святіший Патріарх Кирил звернувся з коротким словом до представників ЗМІ:

«Для того щоб уявити собі значення подвигу Патріарха Гермогена, досить згадати, що відбувалося у свідомості, в умах, у житті наших людей у Смутні часи, — безпам`ятство і втрата орієнтирів. Люди реально не знали, куди йти і що робити, і готові були підтримати навіть іноземну владу. Напевно, так би і сталося, і ми з вами не святкували б ніякого 400-річчя — його б просто не було, тому що не було б нашої країни.

Але в той час жив чоловік на ім`я Гермоген, Патріарх Московський і всієї Русі, який не втратив жодних орієнтирів. Він точно розумів, що відбувається з країною і з народом. Незважаючи на те, що його життєва позиція, його ставлення до окупації, його ставлення до того, щоб на чолі країни став іноземний государ, увійшли в конфлікт з тодішньою елітою російського суспільства і він опинився ув`язненим у підвалах Чудова монастиря в Кремлі, старець Гермоген не був зломлений і не підписав жодних документів, які могли б авторизувати безпам`ятство руського народу. Він загинув — загинув від спраги, голоду й холоду. Але перш ніж померти, він зумів звернутися до всього нашого народу зі зверненням встати на захист Вітчизни, і натхненні саме його правдою, його словом руські люди об`єдналися, створили ополчення Мініна й Пожарського, прийшли до Москви. І в цьому таборі ж були не лише православні люди — ми знаємо, що були і татари-мусульмани, а мордва захищала ополчення з тилу, тому що загрожувала велика небезпека нападу з боку степу.

Коли країна наша святкувала 200-річчя цих подій, було прийнято рішення побудувати в Москві, на Червоній площі, поруч із Кремлем, пам`ятники Патріарху Гермогену, Мініну й Пожарському. Друга частина цих планів здійснилася, перша ні. Цього року, за підтримки влади, громадськості, за підтримки всього нашого народу, цей план здійснюється. Тут, на ювілейній виставці, присвяченій 400-річчю подолання Смути, ми бачили вже сьогодні зразки можливого пам`ятника, ескізні проекти. Після того як буде вивчено весь інформаційний фон навколо цієї експозиції, кваліфіковане журі винесе історичне рішення, який же з цих проектів втілиться в пам`ятнику. А місце пам`ятника вже визначено, і я мав можливість освятити це місце — воно знаходиться поруч із манежем, в Олександрівському саду, навпроти Кремлівської стіни.

Дай Боже, щоб народ наш більше ніколи не руйнував пам`ятники, і дай Боже, щоб народ наш вмів створювати пам`ятники в пам`ять про тих, хто реально, а не уявно рятував Вітчизну і забезпечив її історичне буття».

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі