4 листопада, на свято Казанської ікони Божої Матері і День народної єдності, після закінчення богослужіння в Успенському соборі Московського Кремля Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил очолив церемонію відкриття XI церковно-громадської виставки-форуму «Православна Русь — до Дня народної єдності» в Центральному виставковому залі «Манеж».

Як повідомляє прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі, цього року виставка присвячена темі «Церква, влада і народ. Уроки подолання Смути і набуття єдності».

Біля головного входу до Манежу Предстоятеля Руської Православної Церкви зустрічали державні посадові особи і дівчата в національних костюмах Росії, України і Білорусії піднесли Його Святості хліб-сіль.

Відео дня

Святіший Патріарх Кирил, В.Р. Мединський, О.Д. Бєглов і С.В. Медведєва перерізали червону стрічку. Біля входу на виставку Святішого Патріарха і високих гостей привітали діти з України.

Після співу тропаря і поклоніння святині Святіший Патріарх Кирил звернувся до відвідувачів і організаторів виставки з Первосвятительським словом.

О.Д. Бєглов оголосив привітання Президента Російської Федерації В.В.Путіна.

Святіший Патріарх Кирил оглянув стенди «1150 років Російської державності», «400 років подолання Смути», «200 років перемоги у Вітчизняній війні 1812 року», які представили учні московських шкіл. У супроводі школярів Предстоятель також побував біля стендів Москви і Санкт-Петербурга та стенду, присвяченого святому рівноапостольному Миколаю Японському.

Намісник Стрітенського ставропігійного монастиря, відповідальний секретар Патріаршої ради з культури архімандрит Тихон (Шевкунов) представив Святішому Патріарху експозицію конкурсних проектів пам`ятника священномученику Єрмогену, Патріарху Московському. Всеросійський конкурс проводиться у зв`язку з 400-річчям з дня мученицької кончини і 100-річчям прославлення Патріарха Єрмогена в лику святих. На виставці представлено понад 50 робіт найкращих скульпторів Росії. Пам`ятник Патріарху-мученику буде встановлений в Олександрівському саду біля стін Московського Кремля.

Після огляду проектів пам`ятника Святіший Патріарх Кирил звернувся з коротким словом до представників ЗМІ.

На стенді Видавництва Московської Патріархії відбулася презентація першого тому Зібрання трудів Святішого Патріарха Московського і всієї Русі Кирила. Том належить до першої серії, що носить назву «Слово Предстоятеля», і містить матеріали офіційного характеру, що відображають Патріарше служіння в перші три роки з дня інтронізації. Презентацію провели міністр культури РФ В.Р. Мединський і головний редактор Видавництва Московської Патріархії протоієрей Володимир Силов`єв.

Голова Опікунської ради Центру національної слави і Фонду Андрія Первозванного, президент ВАТ «Російські залізниці» В.І. Якунін представив Його Святості стенд Фонду Андрія Первозванного, намісник Спасо-Преображенського Соловецького ставропігійного монастиря архімандрит Порфирій (Шутов) — стенд обителі.

На закінчення Предстоятель Руської Церкви оглянув стенд Художньо-виробничого підприємства «Софрино».

***

Виставка-форум «Православна Русь» — одна з центральних подій святкування Дня народної єдності. Форум покликаний об`єднати зусилля Руської Православної Церкви, світської влади, громадськості зі збереження й розвитку традиційних духовних цінностей, патріотичного виховання підростаючого покоління, консолідації російського суспільства.

Організатори виставки-форуму — Московська Патріархія, виставкове об`єднання «Рестек» за підтримки Адміністрації Президента Російської Федерації, Уряду Росії, Ради Федерації РФ, Державної Думи РФ, Уряду м. Москви.

Експозиції, підготовлені в Рік російської історії Патріаршою радою з культури, Синодальними установами, єпархіями, ставропігійними монастирями, Урядом Москви і Санкт-Петербурга, присвячені пам`ятним подіям, що мають загальноросійське значення:

1150-річчю зародження російської державності;

400-річчю мученицької кончини Патріарха Єрмогена;

400-річчю перемоги ополчення Мініна й Пожарського та подолання Смути;

200-річчю перемоги у Вітчизняній війні 1812 року;

100-річчю кончини рівноапостольного Миколая Японського.

За традицією в рамках виставки-форуму пройде нагородження переможців конкурсу «Просвітництво через книгу», відбудеться кінофестиваль «Променистий ангел».

Виставка відкрита для відвідувачів:

4 листопада — з 15:00 до 20:00;

5-7 листопада — з 10:00 до 20:00;

8 листопада — з 10:00 до 18:00.