В Україні, Росії й Білорусі найближчим часом буде створено єдиний міжнародний комітет з підготовки до святкування 1025-річчя Хрещення Русі.

Як повідомляє кореспондент УНІАН, таке рішення було ухвалене 31 жовтня під час зустрічі предстоятеля Руської православної церкви, Святішого Патріарха Московського і всієї Русі Кирила з учасниками V Міжнародного фестивалю православних ЗМІ «Віра і слово» в Храмі Христа Спасителя в Москві.

Відео дня

Як відзначають організатори, наступного року святкування Дня Хрещення Русі відбудеться не тільки в Києві, Москві та Мінську, а й «по всій території історичної Русі».

За словами керівника міжнародної громадської організації «День Хрещення Русі» Олега Кривошеї (рок-музикант Олег Карамазов – УНІАН), під час щорічних святкувань Дня Хрещення Русі до організаторів надходить велика кількість пропозицій та ідей з України, Росії, Білорусі - як щодо формату, так і щодо самих заходів святкування.

«Як правило, ми одержуємо ці пропозиції або напередодні, або в дні самого святкування і відреагувати або включити до програми заходів запропоноване не встигаємо», - сказав О.Кривошея.

У зв`язку з цим О.Кривошея запропонував з 4 листопада почати збір ініціатив від церковних громад щодо розробки міжнародного святкування ювілею Хрещення Русі.

Патріарх Кирил підтримав цю ініціативу і запропонував створити міжнародний комітет з підготовки до святкування Дня Хрещення Русі - за участю представників Росії, України, Білорусі. Міжнародний комітет збере всі побажання щодо святкування Дня Хрещення Русі.

«Свято Хрещення Русі стало державним в Україні, в Росії, сподіваємося, що і в інших країнах йому буде надано високий статус. До цих днів потрібно готуватися... Важливо, щоб не тільки Православна Церква, а й державні інститути брали участь і в підготовці, і в проведенні. Неможливо забувати джерело - це, напевно, найважливіша подія в історії наших народів. Нам потрібно спиратися на те, що надає нам культурну основу для духовної єдності», - наголосив Патріарх Кирил.

Предстоятель РПЦ відзначив, що «потрібні чималі зусилля для того, щоб це свято посіло своє гідне місце в духовному і культурному житті наших народів».

Взяти участь в розробці міжнародного святкування Дня Хрещення Русі можна, відправивши свою пропозицію на електронну адресу info@dkr.kiev.ua

Довідка УНІАН. День Хрещення Русі відзначається щорічно 28 липня.

Міжнародна громадська організація «День Хрещення Русі» з 2007 року проводить щорічні врочистості з нагоди цього свята - в Москві, Києві й Мінську.

В Україні День Хрещення Русі є державним святом з 2008 року.
У Росії День Хрещення Русі відзначається на державному рівні з 2010 року.

28 липня в православному церковному календарі (за старим стилем 15 липня) день пам`яті рівноапостольного князя Володимира (960-1015рр).