До редакції вінницької православної газети «Одигітрія» звернулися читачі, занепокоєні оголошеннями про платні поїздки до отця Олександра Бонара в селище Катюжанка під Києвом, який виліковує від усіх залежностей і хвороб. Оголошення такого змісту з’явились у різних містах України, а зокрема на Вінничині.

Редакція «Одигітрії» спільно з редакцією «Православія в Україні» звернулися за роз’ясненням до єпископа Броварського Феодосія, з благословення якого благочинний Вишгородського району Броварського вікаріатства Київської єпархії протоієрей Димитрій Денисенко дав офіційний коментар на запити читачів.   

***

Відео дня

Протоієрей Олександр Бонар, який служить настоятелем Архангело-Михайлівського храму в селищі Катюжанка Вишгородського району Київської єпархії, відомий на Київщині як священик, до котрого звертаються з проханням поради і молитов страждаючі від хімічних залежностей (куріння, алкоголізму, наркоманії тощо) та котрий береться їм допомагати молитвою та порадою, а подейколи і суворою настановою.

Страждання від будь-яких залежностей - це загальнодержавна проблема, і всім відомі лікувальні методи, які використовуються для вирішення цієї проблеми. Також відомо, що лікування в медичних закладах має ефективність 11 відсотків, тоді як у релігійних центрах шанс зцілення - 40 та більше відсотків. Наразі практики у реабілітаційних центрів немає, а страждаючі від залежностей є.

Брати єпитимію та просити допомоги в Бога про позбавлення від якихось вад є нормальною практикою духовного вдосконалення кожного православного. Але слід зазначити, що воцерковлений православний християнин зовсім не потребує для цього їхати в Катюжанку. Для цього є молитва до Бога у своєму храмі, Причастя, поради духівника, молитва духівника та Церкви. Звичайно, людині, яка є членом громади церкви, причащається та сповідається така допомога зовсім не потрібна, бо він знає, яким чином вирішується така проблема: постом та молитвою з Божою допомогою.

Але є люди які не знають, що їм робити, коли з ними чи близькими сталася така біда. Вони ще не мають такої віри, щоб піти до храму та священика у своєму селі, а коли чують, що десь там, у Катюжанці, їм зможуть допомогти, їдуть за допомогою. І в Катюжанці священник більше спілкується та дає духовні настанови для людей, так би мовити «з вулиці».

Отець Олександр служить молебень із акафістом, молиться, щоб цим людям допоміг Господь, а потім у слові настанови закликає їх до обітниці не пити, суворо забороняє грішити, накладає єпитимію, розповідає про Боже покарання за гріх, про необхідність сповіді та Причастя. Багато хто повертається додому і перестає пити, починає ходити до церкви. А хтось – ні.

Слід також сказати, що така практика допомоги нарко- та алкозалежним і невоцерковленим людям не є традиційною з точки зору кількості одночасно звертаючихся до священика та методу спілкування з ними.

Що ж стосується оголошень, які з’явились у різних містах України, зокрема на Вінничині, про те, що організовуються платні автобусні поїздки до Катюжанки, то такі оголошення дають люди-комерсанти, які не мають ніякого відношення до цього храму та священика. Перевізники заробляють собі гроші. Вони пишуть, що священик із Катюжанки допоможе вилікуватися від усього на світі. Але кожен священик для того й покликаний, щоб допомагати виліковувати душі людей, допомагати молитвою і в тілесномі зціленні. І для цього не треба платити комусь гроші, кудись їхати.

Як пояснює сам настоятель Архангело-Михайлівського храму, зцілює тільки Бог, і це є істиною. А допомогу у зціленні душі і тіла можна отримати в будь-якій православній церкві в ім’я Боже, і тисячі тисяч християн отримують такі зцілення. Особливо християни шанують і відвідують із метою сугубої молитви відомі православні святині – місця паломництв: Свята Земля, Свята Гора Афон, Лаври та монастирі України, Росії, Греції.

До речі, в інтерв`ю для сайту «Вінниця ОК» 15.03.2012 митрополит Вінницький і Могилів-Подільський Симеон, відповідаючи на запитання кореспондента про те, як Церква ставиться до такого лікування батюшками від різного роду залежностей, наприклад, до отця Олександра з Катюжанки під Києвом, сказав: «Тут не можна судити однозначно. Єдине, що можу сказати: він не вилікує ні від чого без волі Бога і бажання самої людини. Священик може тільки помолитися, щоб Господь дав вам силу впоратися з проблемою… Є такі священики, які серед людей користуються високим духовним авторитетом і, якщо своєю молитвою вони комусь допомагають, нічого поганого в тому немає».