У день Святого Духа 4 червня, в Києво-Печерській Лаврі відбулися торжества, присвячені черговому випуску Київських духовних шкіл.

Після святкової Літургії в актовому залі обителі відбулася офіційна частина випускного акту. Урочистості очолив ректор Київської духовної академії і семінарії архієпископ Бориспільський Антоній.

Його Високопреосвященство привітав усіх присутніх зі святом Святого Духа. Звертаючись до випускників та їх батьків, владика ректор сказав: «Шановні батьки, ви дали дітям плоть, і виховали їх, Церква ж вінчає їх особливим подвигом. Наша професорсько-викладацька корпорація всі ці роки навчала їх, прагнула виростити духовно, розвинути в них насіння добра. Випускники, деякі з вас вже прийняли священний сан, інші ще думають над цим важливим рішенням. Але найголовніше, на тому терені, який ви оберете – будь-то священство, праця викладача, чи інше якесь заняття – ви будете служити Церкві Божій. Зараз я згадую слова, які почув від свого викладача, коли сам випускався з духовий школи. Він сказав: "Пам`ятайте, що за будь-якоих обставин, за будь-якої влади на вас завжди будуть дивитися як на церковних людей. Це на все життя ". Пам`ятайте це і ви!».

Відео дня

Після доповіді проректора з навчальної роботи доцента архімандрита Климента, присвяченого підсумкам минулого навчального року, архієпископ Антоній з благословення Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Володимира вручив викладачам і співробітникам Київських духовних шкіл за старанне виконання послуху і в зв`язку з особистими ювілеями нагороди: М.О. Супруну – орден св. Ярослава Мудрого; М.Ф. Погрібній – орден св. Анни; Ігумену Алексію (Ковалю) – орден свт. Петра Могили; В.В. Вороніну – орден св. Ярослава Мудрого; Протоієрею Костянтину Курбанову – орден св. Ярослава Мудрого; Протоієрею Миколі Данилевичу – орден свт. Миколи Чудотворця.

Потім відбулося вручення дипломів випускникам академії та семінарії. У 2011-2012 навчальному році 5 студентів Київської духовної академії закінчили духовну школу зі ступенем кандидата богослов`я.

З подячними промовами на адресу ректора Київських духовних шкіл та професорсько-викладацької корпорації виступили і представники випускників та їх батьки: від академії – Сергій Чорний, від семінарії – Олександр Тригуба; від імені іноземних студентів, які навчалися в Київській духовній академії – Продіч Неманя ; від імені батьків – мати випускника семінарії Н.С. Шечук і батько випускника академії П.С. Сабанюк. На закінчення подячних слів випускники вручили квіти владиці ректору і класним наставникам, і передали подарунки alma mater.

Завершуючи офіційну частину, архієпископ Антоній сказав: «Дорогі випускники, апостол Павел говорить" Якщо ж хто Духа Христового не має, той і не Його "(Рим.8: 9). Сьогодні День Святого Духа. І ці апостольські слова звучать по-особливому. Ви повинні придбати Дух Христов. Ваша освіта закінчилась, але становлення вас як особистостей триває. Допомагай вам Бог!»

КДАіС