Прес-секретар предстоятеля Української православної церкви Московського патріархату протоієрей Георгій Коваленко заявляє, що митрополит Володимир не підписував звернення Всеукраїнської Ради Церков до депутатів щодо ”мовного” законопроекту.
Як передає кореспондент УНІАН, про це Г.Коваленко повідомив під час спілкування з журналістами у рамках міжнародної науково-практичної конференції ”Українська православна церква на межі тисячоліть”, присвяченої 20-річчю предстоятельського служіння митрополита Володимира.
”Документ, швидше за все, не підписувався, тому що у канцелярії такого документу немає”, - сказав Г.Коваленко.
Водночас, за його словами, ситуація з`ясовується і сьогодні упродовж дня буде оприлюднено офіційний коментар щодо цієї теми.
Як повідомляв УНІАН, 27 травня Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій висловила стурбованість ситуацією, яка склалась внаслідок внесення до порядку денного та розгляду Верховною Радою законопроекту ”Про засади державної мовної політики”.
Відповідне звернення було надіслано голові Верховної Ради України Володимиру Литвину і народним депутатам України.
”З прикрістю і сумом ми змушені констатувати, що кожного разу перед важливими виборами у нашій державі деякі політики намагаються експлуатувати питання, які шкодять єдності українського народу та вносять розколи і замішання в суспільно-державний організм. Прикро, що предметом політичних маніпуляцій стають такі святі для державної самобутності і стабільності речі, як мова, історія та релігія”, - йдеться у документі.
Повідомлялося, що під зверненням підписалися: Філарет, предстоятель Української православної церкви Київського патріархату, Патріарх Київський і всієї Руси-України; Володимир, предстоятель Української православної церкви, Митрополит Київський і всієї України; Любомир (Гузар), Верховний архієпископ Української греко-католицької церкви, кардинал; Маркіян Трофим`як, заступник голови Конференції Римо-католицьких єпископів України, єпископ; В’ячеслав Нестерук, Президент Всеукраїнського Союзу об`єднань євангельських християн баптистів; Михайло Паночко, Єпископ Церкви християн віри євангельської України; Леонід Падун, Старший єпископ Української Християнської Євангельської Церкви; В`ячеслав Горпинчук, Єпископ Української лютеранської церкви; Василь Райчинець, Старший пресвітер Союзу вільних церков християн євангельської віри України; Анатолій Глуховський, президент Українського біблійного товариства; Аблаєв Еміралі, муфтій Духовного управління мусульман Криму; Якоб Дов Блайх, Головний рабин м. Києва та України, Об`єднання іудейських релігійних організацій України.