22 травня, у день перенесення мощей святителя Миколая, за Божественною літургією у Свято-Пантелеймонівському монастирі намісника Свято-Вознесенського Банченського монастиря архімандрита Лонгина (Жара) возведено в сан єпископа Банченського, вікарія Чернівецької єпархії.

Архієрейську хіротонію «Героя України» архімандрита Лонгина, який є намісником монастиря, де виховуються 253 малюка, очолив Блаженніший Митрополит Володимир. Його Блаженству співслужили 23 архієреї.

Історія обителі в Банченах почалась 17 років тому, коли отець Лонгин із першими чотирма монахами якраз приїхав будувати на пустирі чоловічий монастир. А от історія появи малюків у цьому монастирі стала вже місцевою легендою, тільки правдивою.

Відео дня

У отця Лонгина (тоді ще отця Михаїла) в Боянах, де він служив настоятелем храму, були корови. 90-і роки були голодними, і він став жертвувати в міський будинок малютки молоко. Медсестри вирішили віддячити батюшці та показати, кому йде це молоко. Умови, в яких знаходилися діти, вразили отця Лонгина - він схопив тих дітей і поніс із собою. Так було покладено початок «дитячому будинку сімейного типу», як тепер офіційно називається монастирський притулок. А отець Лонгин став батьком спочатку п’ятьох, потім 27, а згодом у його паспорті закінчились сторінки, куди вписують дітей. Наступних 224 дітлаха він взяв під опіку.  Збирав їх по всій області – поїде кудись, а повертається з дитиною. Виховуються в притулку, до речі, і дітки, хворі на ДЦП, гепатит і СНІД, які тут… виліковуються.

Нагадаємо, що рішення про возведення архімандрита Лонгина (Жара) у сан єпископа Банченського було ухвалено на засіданні Священного Синоду УПЦ 8 травня 2012 року (журнал № 47).