Київ, Ялта, Київ, Балаклава і нарешті – Донецьк. Гірничий Донбас гостинно зустрів сьогодні, 7 травня, православних медійників з України та Росії. Вже вп’яте майстри слова, мікрофона та камери зібралися разом на Всеукраїнський Фестиваль ЗМІ православних – ювілейний. Донбас, відомий металургію та футболом, вразив своєю гостинністю та «батьківським» відношенням…
Уже за традицією відкрився ФестЗМІ словами привітання головного ЗМІшника Української Православної Церкви – Блаженнішого Митрополита Володимира, який завжди підтримував православних журналістів. Блаженніший Владика побажав сучасним православним ЗМІ бути тією живоносною закваскою для всього світу, що має вести за собою суспільство та доносити за допомогою творчості Божі заповіді, які є дороговказами для кожного.
Голова Синодального відділу УПЦ у справах молоді єпископ Обухівський Іона зазначив, що до виникнення ФестЗМІ православні медійники не мали змоги відчувати плече та лікоть один одного, і от така можливість у журналістів існує, причому, вже четвертий рік поспіль. Владика подякував митрополиту Донецькому та Маріупольському Іларіону, з благословення якого V ФестЗМІ православних проходить у Донецьку, та Голові Синодального інформаційно-просвітницького відділу УПЦ протоієрею Георгію Коваленку, який є ідейним натхненником та організатором ФестЗМІ.
У свою чергу отець Георгій привітав фестивальців з ювілеєм та зупинився на тих проблемах, що були сформовані ще під час IV Фестивалю ЗМІ, який проходив з 3 по 7 жовтня 2011 року в Балаклаві. Зокрема, про відсутність любові, довіри та поваги один до одного, через що ми, православні журналісти, іноді реагуємо на провокації світських ЗМІ. Та побажав, щоб у результаті роботи учасниками ювілейного фестивалю було знайдено єдині формати та проекти, щоб створилась єдина соціальна мережа, як одна з граней УПЦ.
А прес-секретар Донецької єпархії, керівник інформаційно-просвітницького відділу єпархії протоієрей Георгій Гуляєв, який є «інформаційним господарем» цього фестивалю, висловив надію бути дійсно добрими господарями для фестивальців, навчитися новому та стати справжньою дружною сім’єю православних журналістів, котра зародилась ще кілька років тому саме на першому Фестивалі ЗМІ православних.
Відкривав цього року ФестЗМІ і директор Міжнародного фестивалю православного кіно «Покров» протоієрей Олександр Акулов, який близько 10 років тому саме через журналістику прийшов у православні ЗМІ. Він не говорив «глянцеві» слова вітання, а одразу перейшов до головного - наголосив, що сьогодні медійникам Церкви потрібно об’єднати зусилля саме для створення професійного соціального проекту, який би побив усі рейтинги, вирішуючи важливі проблеми суспільства в ефірах.
А ще, переглянувши відеопрезентацію, фестивальці згадали перші чотири Фестивалі ЗМІ православних: з чого починався і до чого виріс кількісно та якісно найвідоміший форум православних медійників… І як згадку про минулий балаклавський фестиваль, кожен отримав диплом учасника.
Тож, V Фестиваль ЗМІ православних оголошено відкритим!
***
Продовжили вечір гості з Москви – професійні православні PRщики Жанна Карлова та Олена Жосул, які розповіли про те, що сьогодні православним ЗМІ потрібно та модно залучати добровільні кадри та завойовувати соцмережі. Бесіда про те, як розповідати про православ’я в ЗМІ, навіть переросла в невеличку дискусію.
За новинами медіа-простору Української Православної Церкви та подальшими повідомленнями про перипетії V Фестивалю ЗМІ православних слідкуйте на інтерактивному сайті фестивалю festzmi.org, а також на порталі «Православіє в Україні».